V Celju se bodo nocoj sklenili 31. Dnevi komedije

Avtor: STA

V Gledališču Celje se bodo nocoj s podelitvijo festivalskih nagrad ter zaključno predstavo Tadeja Toša Tadej Toš v prostem slogu sklenili 31. Dnevi komedije. Od pričetka festivala 27. februarja se je na celjskem odru zvrstilo osem komedijskih uprizoritev pretekle sezone po izboru selektorice Alje Predan.


Na prireditvi bodo podelili nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja ter žlahtnega komedijanta in komedijantko. Nagrajene predstave je izbrala žirija, ki so jo letos sestavljali dramaturginja Evelin Bizjak, režiser Tin Grabnar ter režiserka in igralka Alenka Kraigher.

Selektorica Alja Predan je v letošnji program Dnevov komedije, potem ko si je ogledala 19 prijavljenih predstav in še nekatere po lastnem izboru, uvrstila šest predstav institucionalnih gledališč, tri so monokomedije, le ena od osmih izbranih pa je nastala po izvirnem slovenskem tekstu.

Ljubljanska Drama je tako na festivalu tekmovala s komedijama Veliki diktator v režiji Diega de Bree in Party v režiji Ivice Buljana, ki sta nastali po predlogi istoimenskih filmov, Mestno gledališče ljubljansko pa s francosko bulvarko Yasmine Reza Bog masakra v režiji de Bree in avtorskim projektom Sebastiana Cavazze Shakespeare, nastalim po delu britanskega dramatika Stevena Berkoffa Shakespearjevi zlobneži.

Prešernovo gledališče Kranj je uprizorilo družbeno angažirano komedijo Daria Foja Vse zastonj! Vse zastonj! v režiji Ajde Valcl, celjsko gledališče pa igro Williama Missourija Downsa Poglej me! režiserja Luke Marcena.

Na Dnevih komedije so gostili tudi performans MandićCirkus (oblečen), ki je nastal v produkciji Vie Negative in koprodukciji ljubljanske Drame, ter komedijo Nikoli ni prepozno v produkciji SiTi teatra in Krekerja. To je tudi edina predstava, ki je nastala po izvirnem slovenskem tekstu; napisala ga je dramatičarka Jera Ivanc s soavtorjem Žanom Papičem.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-celju-se-bodo-nocoj-sklenili-31-dnevi-komedije