Slovensko mladinsko gledališče s predstavo Krize v Berlinu

Avtor: STA

Slovensko mladinsko gledališče bo danes in v nedeljo s predstavo Krize v režiji Žige Divjaka gostovalo na petem festivalu Radar Ost v Deutsches Theatru v Berlinu. Osrednja tema festivala je letos posvečena vojni v Ukrajini in vprašanju, kako znotraj gledališke umetnosti v času vojne iskati rešitve, so sporočili iz gledališča.


Foto: Matej Povše

Krize, ki so nastale po motivih knjig Manj je več Jasona Hickla in Goba na koncu sveta Anne Lowenhaupt Tsing, se ukvarjajo z vprašanji različnih kriz - okoljskih, begunskih, bivanjskih, osebnih - ter s človekovo zmožnostjo za sodelovanje.

Kot so ob predstavi zapisali v gledališču, se v življenju nenehno soočamo s takšnimi in drugačnimi krizami - osebnimi, poklicnimi, socialnimi, političnimi, begunskimi, zdravstvenimi, bivanjskimi. Za njimi pa preži nemara največja v zgodovini človeštva - okoljska. Po svojem bistvu je radikalno bivanjska, vendar ji kljub temu še vedno posvečamo premalo pozornosti, energijo pa raje izgubljamo za reševanje drugih, vedno novih kriz in skušamo zgolj ohranjati trenutno stanje.

"Ob tem pozabljamo, da je kriza izredni čas, čas, ko na videz nemogoče ideje postanejo mogoče. Toda katere ideje? Tiste, ki bi ljudem omogočile večjo varnost, zdravje in blaginjo, ali one, namenjene nadaljnjemu bogatenju že tako nepredstavljivo bogatih? V Krizah se je Žiga Divjak z ekipo posvetil tem vprašanjem, ob čemer posebno pozornost namenja človekovi zmožnosti za sodelovanje in potrebi, da svet narave znova odkrijemo ne le kot vir, temveč kot enakovrednega partnerja," so zapisali v gledališču.

Predstava je nastala v sezoni 2022/2023 v okviru projekta Nova pošta in v koprodukciji z zavodom Maska, Bitefom iz Beograda in Zadrugo Domino iz Zagreba.

V predstavi igrajo Sara Dirnbek (v Berlinu jo bo zamenjala Doroteja Nadrah), Iztok Drabik Jug, Klemen Kovačič, Draga Potočnjak, Katarina Stegnar, Vito Weis in Gregor Zorc, narator je Blaž Šef.

Festival Radar Ost traja od 8. do 12. marca, poleg slovenskih gosti še gledališčnike iz Ukrajine, Belorusije in Gruzije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovensko-mladinsko-gledalisce-s-predstavo-krize-v-berlinu