Nova zvočna knjiga dramskega igralca Evgena Carja

Avtor: ARS

Na Programu Ars so v sodelovanju z ZKP RTV Slovenija pripravili novo zvočno knjigo Moja zgodba s podnaslovom Samo norček misli, da ga morajo imeti vsi radi.


Foto: Ingrid Kovač Brus

Avtobiografski roman Evgena Carja – Jenija je gibko popotovanje po življenju gledališkega in filmskega igralca, ki se prične z njegovimi predniki v Dobrovniku, nadaljuje pa z malim Evgenom, katerega življenje postane velika avantura po odrskih deskah, filmskih platnih, pa tudi njivah in vinogradih. Dramski igralec je študij na Akademiji za gledališče, film, radio in televizijo v letniku Ivana Jermana zaključil leta 1967 z vlogo Zdravnika v Cankarjevi Lepi Vidi. Na začetku poklicne poti je bil nekaj let član ansambla SNG Drama Maribor, leta 1980 pa se je zaposlil v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer je ostal do upokojitve. Za svoje igralske dosežke je leta 1980 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Carjeva življenjska zgodba ves čas vzporeja gledališki svet, trdno zvezan z mestnim vrvežem, in kmečki vsakdan, zakoreninjen v prekmursko ravnico, pri čemer pa avtor znotraj intimnih življenjskih dogodkov razmišlja o širših vprašanjih življenja, poklicanosti – in tudi smrti. Moja zgodba je tako spomenik življenju, ki v sebi skriva drobna veselja in premnoge izzive, ki pa se jih Evgen Car loteva z voljo in humorjem – eden izmed njegovih preteklih izzivov je bil tako tudi branje svojega romana za zvočno knjigo. Knjiga je poslušalkam in poslušalcem na voljo v od ponedeljka do petka v oddaji Odprta knjiga (vsakič ob 19. uri) – vsak del je še tri dni po predvajanju na voljo v podkastu Odprta knjiga na radiu na spletni strani programa Ars ter na portalu RTV 365.

Predstavitev nove zvočnice, ki je na spletni strani ZKP RTV Slovenija na voljo tudi za nakup, je potekala v ponedeljek, 6. marca v Studiu 01 na Radiu Slovenija. Pogovor Evgena Carja in režiserja zvočne knjige Alena Jelena, ki ga je oplemenitil nastop pevca in Jenijevega prijatelja Vlada Kreslina, je sklenila misel o inspirativnosti nove zvočnice, saj je posebnost tako romana kot zvočne knjige Carjeva zmožnost upovedati drobne, a srčne dogodke vsakdana. Režiser Alen Jelen je ob tem povedal: ''Poslušalci bodo tako po poslušanju zgodbe bogatejši za spoznanje, da je v življenju vredno vztrajati in si dovoliti biti to, kar si.''

Zvočno knjigo, ki je nastala v studiih Radia Slovenija, so poleg interpreta Evgena Carja in režiserja Alena Jelena pripravili še bralec Matej Puc, asistentka režiserja Kaja Novosel, tonski mojster Rok Fiamengo, tonska mojstrica Sonja Strenar, za mastering je poskrbel Damir Ibrahimkadić, korektorica je Emanuela Montanić Sekulović.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nova-zvocna-knjiga-dramskega-igralca-evgena-carja