Primorski poletni festival

Avtor: STA

Z uprizoritvijo predstave Don Juan/Don Giovanni črnogorskega narodnega gledališča iz Podgorice se bo v koprskem gledališču v petek, 17. septembra, začel Primorski poletni festival. V tematskem ospredju sta letos borbenost in energija mladega človeka, ki poskuša pokončnost obdržati tudi v krutih okoliščinah.



Po besedah umetniškega vodje festivala Primoža Beblerja je Don Juan v režiji Ane Vukotić zelo uspešno branje Molierovega Don Juana. Dogajanje je postavljeno v današnji čas, v ospredju pa je senzibilnost mlade generacije. Poleg inovativne režije predstavo odlikuje tudi igra Dragana Mićanovića, po mnenju Beblerja enega najboljših srbskih igralcev mlade generacije.

Sledila bo uprizoritev gledališkega dela Rdeče, ki je nastal po motivih iz romana nobelovca Orhana Pamuka Ime mi je rdeča. Gre za stvaritev mladega makedonskega režiserja Martina Kočovskega, ki gledalca postavlja pred razmislek, kako naj se mlad človek v današnjem času sooča z vprašanji vere. Predstava, ki predstavlja vrhunec letošnjega Primorskega poletnega festivala, je koprodukcija šestih članic mednarodne gledališke mreže NETA (New European Theatre Action). V Kopru in Trstu bo uprizorjena 23. in 24. septembra, ogledati pa si jo bo mogoče še v Sarajevu.

Primorski festival se bo 25. septembra sklenil z uprizoritvijo predstave Mortal Combine Narodnega pozorišta Sarajevo. Delo mladega poljskega avtorja Pawela Sale govori o borbi mlade generacije, ki se ob vrzeli med dvema tisočletjema spopada z novimi razmerami. V ospredju so ljudje z družbenega roba, člani dveh uličnih tolp, ki skozi nasilje izražajo svoj odnos do sveta. Sarajevska uprizoritev, ki jo po mnenju Beblerja odlikuje izjemna režija Dina Mustafića, poljsko tranzicijsko izkušnjo predstavi v domače okolje in kritično spregovori o nasilju, brezupu, revščini in verskemu fanatizmu.

Primorski poletni festival, ki je bil zasnovan leta 1994, se tudi letos povezuje z mednarodnim festivalom NETA. Letošnji NETA festival se bo odvil septembra v Kopru in Trstu v organizaciji Primorskega poletnega festivala in SSG Trst, oktobra pa v Sarajevu kot poseben sklop Festivala MESS.

Primorski poletni festival želi s premestitvijo iz poletnega na jesenski termin premostiti časovno vrzel, saj gledališke hiše še niso povsem vsebinsko zapolnile septembrskega termina.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/primorski-poletni-festival