V SNG Maribor premiera nove postavitve Verdijevega Don Carla

Avtor: STA

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bosta danes premierno izvedla znano Verdijevo opero Don Carlo. Virtuozno glasbeno delo bo zaživelo skozi oči režiserja Marina Blaževića in pod taktirko Valentina Egla.


Foto: Tiberiu Marta

Don Carlo, ena najbolj večplastnih oper Giuseppeja Verdija, je nastala po motivih istoimenske drame Friedricha Schillerja. "Napaja se iz zgodovinskega predkonteksta medsebojno konfliktnih in konkurenčnih ljubezenskih razmerij, moralne dolžnosti kot tudi neuresničenih političnih idealov. V tem smislu se kaže kot kompleksna dramatična panorama človeških strasti," izpostavljajo v SNG Maribor.

Zgodba se odvija v Španiji v 16. stoletju in spremlja nemirno ljubezensko zgodbo prestolonaslednika Don Carla in francoske princese Elizabete de Valois, ki se je iz političnih interesov poročila z njegovim očetom, španskim kraljem Filipom II. Politične in verske napetosti tega obdobja še dodatno povečajo dramo. Ko pa se Don Carlov prijatelj Rodrigo, markiz Posa, zaplete v politično zaroto, to povzroči tragične posledice za vse vpletene.

V glavnih vlogah bodo nastopili hrvaški basist Luciano Batinić, grški tenorist Dimitris Paksoglou ter Domen Križaj, Valentin Pivovarov, Rebeka Lokar in Irena Petkova.

Nastopajo tudi druge solistke in solisti, Balet, Zbor Opere in Simfonični orkester SNG Maribor, ki mu dirigira Valentin Egel, ki je bil po navedbah SNG Maribor uvrščen na seznam "maestrov prihodnosti" nemškega dirigentskega foruma.

Režiser Marin Blaževič je ravnatelj in umetniški direktor Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca na Reki. Med predstavami, pri katerih je sodeloval, so Miss Julie, Who the Fuck is Marko Mandić, Trilogija o hrvaškem fašizmu, Rigoletto ter interaktivna opera ReCallas. Z nagrajenim gledališkim projektom Aleksandra Zec (2014), ki je nastal v sodelovanju z režiserjem Oliverjem Frljićem, je gostoval po vsej Evropi.

Scenograf in oblikovalec luči v najnovejši mariborski priredbi Dona Carla je Wolfgang von Zoubek, kostumografinja Sandra Dekanić, koreografinja Maša Kolar.

V Mariboru so Verdijevo opero Don Carlo izvedli v sezoni 1999/2000. Režijsko in scensko jo je takrat pripravil Giampaolo Zennaro, dirigiral je Stefano Pellegrino Amato.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-maribor-premiera-nove-postavitve-verdijevega-don-carla