Smrt kot odrešenje

Avtor: STA

Letošnja sezona Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bo zaznamovana z intimnimi temami, med katerimi ima ljubezen prav posebno mesto.


Program bo v torek, 21. septembra, na velikem odru uvedla antologijska ljubezenska zgodba, tragedija Romeo in Julija Williama Shakespearea. Režijo je prevzel Diego de Brea, ki se je osredotočil na lik Julije.

Direktorica in umetniška vodja gledališča Barbara Hieng Samobor je na današnji novinarski konferenci poudarila, da je De Brea režiser, ki se ne sramuje čustev in se ne naslanja na cinizme takrat, ko ti niso potrebni.

De Brea si je na začetku študija predstave postavil vprašanje, kakšna je prava osnova Romea in Julije. Zaljubljenca, ki sta še otroka, namreč določa svet, poln sovraštva in krvi. Njuna ljubezen se zato ne more realizirati na tem svetu, smrt je, tako De Brea, nujna, da ljubezen postane večna.

Središčna oseba zgodbe je Julija, ki je tik pred politično poroko, posilstvom racionalnosti. Odloči se, da ne bo pristala na svet približkov in kompromisov, njen cilj je eros, je povedal De Brea.

Režiser se je še posebej posvetil vprašanju preobrazbe protagonistov, ki v nekaj dneh odrasteta ter iz erosa preideta v tanatos. Julijo bo upodobila gostja, mlada igralka Nika Rozman, Romeo bo Matej Puc.

Igralsko ekipo sestavljajo še Jure Henigman, Domen Valič, Jaka Lah, Bernarda Oman, Milan Štefe, Tanja Dimitrievska, Jožef Ropoša, Boris Kerč in Lotos Vincenc Šparovec.

De Brea je pri predstavi tudi scenograf in oblikovalec svetlobe, kostumografijo je zasnoval Leo Kulaš, dramaturško delo pa je opravila Petra Pogorevc.

Lektorica Maja Cerar je še dodala, da predstava temelji na sodobnem odrskem govoru, prevod Otona Župančiča mora zato zveneti zelo naravno. Naloga ni bila lahka, a Cerarjeva meni, da so vse zagate uspešno rešili.

Pred torkovo premiero bo časopisna družba Dnevnik podelila tradicionalno nagrado najboljšemu ustvarjalcu in ustvarjalki MGL v pretekli sezoni.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/smrt-kot-odresenje