Za uvod v 24. Rdeče zore performans Tatiane Kocmur

Avtor: STA

S performansom Tatiane Kocmur The Following Body se nocoj začenja letošnji Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore, na katerem tradicionalno podelijo tudi bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo leta. Današnji performans je posvečen vsem žrtvam spolnega nasilja. 24. Rdeče zore se bodo sklenile 12. marca.


Foto: Pixabay

Poleg številnih dogodkov v Ljubljani se bodo nekateri dogodki v okviru festivala Rdeče zore odvili tudi v Mariboru.

Dan pred mednarodnim dnevom žensk bodo v okviru festivala razglasili dobitnike bodečih než. Isti dan bodo Koncertne zore, v okviru katerih se bo premierno predstavil novonastali duo Eve Mulej in Tineta Vrabiča. Nastopila bo tudi raziskovalka soničnih meditacij Mojca Zupančič. Za sam 8. marec bosta na ljubljanskem Kongresnem trgu protest z naslovom Patriarhat ubija! in večer poezije. Dan kasneje bo še pogovor ob izidu knjige Feminizem je za vsakogar.

Pestro bo tudi filmsko dogajanje. Od 8. do 12. marca bo prek spleta potekal Feministični filmski festival, 10. marca bo filmski večer p***o filmov in dan kasneje filmski večer feminističnih in kvir DIY filmov. V ponedeljek pa bodo odprli razstavi Hanne Jute Kozar: mi corazon, ki je pripravila letošnjo festivalsko podobo, in Iris Pokovec: They Came to be The Crowd.

Današnji performans The Following Body, ki se bo začel ob 20. uri v ljubljanski Galeriji Alkatraz, je vizualna artikulacija raziskovanja zgodovinskih in aktualnih problemov telesnega, spolnega - psihičnega nasilja ter koncepcij in jezika, ali pač nejezika, o bolečini skozi umetniško perspektivo umetnice Tatiane Kocmur, so zapisali pri Rdečih zorah.

Dodali so, da performans prikazuje težko razumljivo oziroma, natančneje, nepredstavljivo spremembo in prizadetost organizma zaradi nenadnega delovanja zunanje sile. Podobe in zvoki, uporabljeni za oblikovanje žive kompozicije, so bili izbrani na podlagi pogovorov umetnice s posameznicami in posamezniki, ki so v mladosti doživeli spolno zlorabo.

Tatiana Kocmur (1992) živi in dela v Ljubljani. Leta 2015 je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2020 je zaključila podiplomski študij slikarstva z magistrskim delom Telesna instalacija - med performansom in objektom.

Od leta 2013 razstavlja in performira na različnih razstaviščih po Sloveniji. Predstavila se je v Skopju, Milanu, Bologni in Berlinu. Njena umetniška praksa prehaja med sliko in živo umetnostjo, deluje tudi kot producentka sodobne umetnosti (producentka Cirkulacije 2, soiniciatorka platforme za produkcijo, razstavljanje in raziskovanje performativne umetnosti TRANSLACIJA/TRASLACION).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/za-uvod-v-24-rdece-zore-performans-tatiane-kocmur