Na Gibanici strokovna žirija letos prvič nagradila dve predstavi

Avtor: STA

Na bienalu sodobne plesne umetnosti Gibanica, ki se je s podelitvijo nagrad sklenil v soboto zvečer v Stari mestni elektrarni, sta nagrado strokovne žirije za najboljšo predstavo letos prvič prejeli dve uprizoritvi - U.F.O.: Poklon Katalini Ladik in Vstajenje 2.0. Občinstvo je za najboljšo predstavo izglasovalo Venera: Med ujetostjo in letenjem.


Predstava koreografinj in avtoric Irene Z. Tomažin in Jule Flierl U.F.O.: Poklon Katalini Ladik (produkcija Zavod Sploh) je po mnenju strokovne žirije "izjemna na več ravneh: zaradi politične razsežnosti in moči glasu, fizičnosti ter in filozofskih razmišljanj o glasu, telesu in prostoru, pa tudi zaradi raziskovanja zgodovine". Žirijo sta navdušila tudi natančna dramaturgija in ritem dela.

O predstavi avtorjev Elvisa Homana, Bena Novaka in Boštjana Simona Vstajenje 2.0 (produkcija Pekinpah) pa je žirija zapisala: "Fizična in akustična telesa predstave ustvarjajo prostor za domišljijo in čutne povezave ter častijo gibanje, ritme in posebno sodelovanje med tremi performerji."

Žirija je ob tem izrazila navdušenje nad kolektivnostjo in solidarnostjo, ki sta prisotni na tukajšnji plesni in performativni sceni. Kot so zapisali njeni člani, jih je presenetila tesna povezanost in medsebojno navdihujoča se je umetniška scena, tako v sodelovanjih, kot tudi v bolj filozofskem smislu - na primer kako sta pri ustvarjanju plesa in koreografije številnih predstav, ki so jih videli, gonilni sili zvok in glasba.

Žirija je tokrat prvič podelila nagrado dvema projektoma. "Ne v kakšen poseben namen, temveč zato, ker to najbolje odraža razprave žirije in obenem izraža priznanje raznolikosti umetniških glasov na današnji slovenski plesni in uprizoritveni sceni," so člani žirije utemeljili svojo odločitev.

Mednarodno strokovno žirijo so sestavljali Italijan Roberto Casarotto, Dries Douibi iz Belgije in Lee Loeb (Švica/Argentina).

Občinstvo pa je za najboljšo predstavo izglasovalo predstavo koreografinje, avtorice in izvajalke Male Kline z naslovom Venera: Med ujetostjo in letenjem (produkcija ELIAS 2069, Mercedes Klein).

V tekmovalnem programu 11. Gibanice se je zvrstilo osem predstav.

Ob zaključku festivala so podelili še nagrade Ksenije Hribar. Nagrado Ksenije Hribar 2023 za življenjsko delo je prejel Iztok Kovač.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-gibanici-strokovna-zirija-letos-prvic-nagradila-dve-predstavi