Mini teater v New Yorku začel s predstavami Turingov stroj

Avtor: STA

Igralci Mini teatra - Nejc Cian Garlatti, Timon Šturbej in Nika Korenjak - so v četrtek v New Yorku premierno uprizorili predstavo Turingov stroj v režiji Ivice Buljana, s predstavami v newyorškem gledališču La Mama v East Villagu pa nadaljujejo do 5. marca.


Foto: Arhiv Mini Teater

Polna dvorana je nastopajoče po živahni, razgibani in pretresljivi predstavi nagradila s stoječimi ovacijami, po predstavi pa jih je prišel pozdravit tudi predstavnik ministrstva za zunanje zadeve, ki se je v New Yorku z ministrico Tanjo Fajon udeležil zasedanja Generalne skupščine ZN ob prvi obletnici ruske invazije na Ukrajino.

Gre za predstavo francoskega avtorja Benoita Solesa v režiji Buljana, s katero so doslej gostovali že na številnih mednarodnih festivalih, tokrat pa prvič v ZDA. Predstava je premiero v Mini teatru doživela avgusta 2021, nastala pa je po motivih drame Hugha Whitemorea Breaking the Code in romana Andrewa Hodgesa Alan Turing - The Enigma.

Predstava prikazuje tragično zgodbo matematičnega genija iz Velike Britanije Alana Turinga, ki je s svojim računalnikom uspel razbiti nacistično kodo stroja, imenovanega Enigma med drugo svetovno vojno, zaradi česar so imeli britanski obveščevalci informacije o nemških komunikacijah.

Te so potem uporabljali zmerno, da nacisti niso ugotovili, da so njihove komunikacije kompromitirane. Turingov uspeh, s katerim je pomagal k skrajšanju druge svetovne vojne, je ostal skrit, ker se je vroča vojna potem prevesila v hladno in britanski obveščevalci so se bali, da bo Sovjetska zveza prišla do koristnih informacij.

Največja tragedija Turinga pa je bila njegova homoseksualnost, ki je bila v Veliki Britaniji prepovedana po zakonu iz 19. stoletja. Heroj, ki je pomagal končati vojno, javnega priznanja ni smel dobiti.

Turingovo razmišljanje je dalo podlago za sodobni razvoj umetne inteligence, zaradi homoseksualnosti pa so ga izpostavili kemični kastraciji, kar v predstavi ponazori Nika Korenjak, ki prevzame vlogo Cian Garlattija (Turinga), ki se spreminja v žensko.

Alan Mathison Turing se je rodil leta 1912 v Londonu očetu Juliusu Mathisonu Turingu in materi Ethel Sari Turing. Poleg matematike je tam študiral tudi kriptologijo. Leta 1936, pri 24 letih, je definiral princip enega najpomembnejših izumov v človeški zgodovini, ki mu rečemo Turingov stroj.

Scenografijo, oblikovanje luči in video podpisujejo Sonda 13 in Toni Soprano Meneglejte, kostume Alan Hranitelj, komponist glasbe v predstavi pa je Andrej Makor.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mini-teater-v-new-yorku-zacel-s-predstavami-turingov-stroj