V ZDA svetovna premiera opere Karmine Šilec Baba: Življenje in smrt Stane

Avtor: STA

Dirigentka Karmina Šilec je zasnovala sodobno opero Baba: Življenje in smrt Stane, ki jo bodo premierno izvedli danes v Z Space v San Franciscu. Projekt predstavlja multidisciplinarni in nenarativni pogled na tradicijo balkanskega epskega pripovedovanja, medtem ko raziskuje teme spola, običajev in kompleksnost tematike zaprisežene device.


Foto: Dorian Šilec Petek

Projekt postavlja vprašanja o drugosti, o instituciji zapriseženih devic in o tem, ali je za virdžine "postati moški" utvara, nasilje ali morda celo odrešitev, so sporočili iz Carmine Slovenice. Za svoj novi glasbeno gledališki projekt se je mariborska ustvarjalka oprla tudi na antropološke raziskave celibata.

"Poskušamo govoriti o problematičnih predstavitvah fenomena zapriseženih devic in zanikati moč posplošenih podob pri oblikovanju predstave o njih. Dominantna 'zahodna pripoved' o zapriseženih devicah je problematična predvsem zaradi razlike v moči med 'balkanskimi subjekti' in zahodnim opazovalcem. Slednji ima namreč navidezno avtoriteto za ocenjevanje in opredeljevanje prvega, saj ima podporo avtoriteti izobrazbe in v zgodovini neravnovesja moči, kot posledice politike in ekonomije," je o predstavi povedala Karmina Šilec.

Za uresničitev projekta je k sodelovanju povabila ansambel Kitka, zasedbo 12 multidisciplinarnih izvajalk iz različnih etničnih in glasbenih okolij ter z izkušnjami z različnih umetniških področij. Delujejo v dramskem gledališču, skladajo in izvajajo glasbo različnih žanrov, vsem pa je skupna strast do izvajanja vokalne glasbe razširjenih vokalnih tehnik, s poudarkom na izvajanju tradicionalne glasbe slovanskih kultur.

Med umetniškimi sodelavci opere so tudi koreografinja Sidra Bell, scenograf Dorian Šilec Petek in oblikovalec svetlobe G. Chris Griffin. V San Franciscu jo bodo izvajali do 26. februarja.

Karmina Šilec je sicer v ZDA najbolj znana po projektu v produkciji Carmine Slovenice Toksični psalmi, ki je bila premierno predstavljena na festivalu Prototype leta 2015 v Brooklynu v New Yorku.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-zda-svetovna-premiera-opere-karmine-silec-baba-zivljenje-in-smrt-stane