Plesna predstava I Only See You at Night za začetek Gibanice

Avtor: STA

S plesno predstavo I Only See You at Night ustvarjalcev Anje Mejač, Lize Šimenc, Luke Uršiča in Olje Grubić se bo drevi začel letošnji bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica. Festival Gibanica velja za najpomembnejšo nacionalno sodobnoplesno platformo, ki prinaša kuriran nabor predstav.


Predstava I Only See You at Night, ki je podprta s plesno instalacijo, je četrta v seriji raziskav dvoletnega avtorskega opusa skupine štirih umetnikov. Njihovo sodelovanje povezuje ples, performans ter zvočno in vizualno umetnost, ki se združijo v svojevrsten uprizoritveni jezik. Gib ustvarja zvok, skupaj ustvarjata prostor, ki omogoča improvizirano komunikacijo, so o predstavi zapisali pri Gibanici.

Selektorice Gibanice 2023 v sestavi Pia Krämer iz Nemčije, Biljana Tanurovska-Kjulavkovski iz Severne Makedonije in Maja Kalafatić iz Slovenije so izmed 49 prispelih prijav letos v tekmovalni program izbrale sedem predstav. Predstava Reči Reči pa se je z nagrado strokovne žirije, ki jo je na Gibanici 2021 prejel koreograf Jan Rozman za predstavo Predmetenje, v tekmovalni program uvrstila neposredno.

Izbranih sedem predstav je med seboj različnih, se pa vsaka na svoj način ukvarja z vprašanji tehnologije in umetnosti, telesa in umetnosti, načini gledanja predstave s položaja gledalca, performerja, pripovedovanjem, glasom, s tem, kaj plesna praksa je, kam se lahko ples razvije naprej, kakšna so koreografska orodja, ali jih ples sploh rabi in tako naprej, je na nedavni novinarski konferenci povedala Maja Kalafatić.

Letos na Gibanici sodeluje več kot 20 tujih gostov iz 17 držav.

Gibanico tradicionalno spremlja diskurzivni program, ki letos prinaša okroglo mizo o razvojnih strategijah na področju sodobnega plesa in pogovor z ustvarjalkami in ustvarjalci predstav letošnje Gibanice pod naslovom V izgrajevanju.

Letošnja Gibanica prvič prinaša tudi fringe program s šestimi dogodki, od plesne predstave, podprte s plesno instalacijo I Only See You at Night, izkustvene plesne predstave in delavnic za najmlajše Od kapljice do Ocena do performansa Srečanja in plesne video instalacije DSPS25 +3.

Med Gibanico bo v Ljubljani potekalo tudi uvodno srečanje za Balkansko plesno platformo, katerega namen je najprej združiti plesne platforme in ustvarjalce na področju sodobnega plesa z Balkana in nato dolgoročno organizirati omenjeno platformo.

Festival Gibanica se bo sklenil v soboto s podelitvijo nagrad. Predstave tekmovalnega programa se potegujejo za nagrado Gibanice za najboljšo predstavo po izboru občinstva ter za najboljšo predstavo po izboru mednarodne strokovne žirije v sestavi Italijana Roberta Casarotta, Dries Douibi iz Belgije in Lee Loeb (Švica/Argentina).

Ob zaključku festivala bodo podelili tudi nagrade Ksenije Hribar za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa. Nagrado Ksenije Hribar za življenjsko delo letos prejme plesalec, koreograf, pedagog in umetniški vodja Iztok Kovač.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/plesna-predstava-i-only-see-you-at-night-za-zacetek-gibanice