Mariborski Balet s Clugovimi stvaritvami na gostovanju v Hongkongu

Avtor: STA

Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor je prispel v Hongkong, kjer bo v četrtek z baletoma Radio and Juliet in Le Sacre du Printemps v koreografiji Edwarda Cluga začel gostovanje na 51. Hongkonškem festivalu umetnosti (HKAF). Deli bosta tudi del uradnega odprtja festivala, kasneje pa je na programu še balet Peer Gynt.


Foto: Arhiv SNG Maribor

V petih dneh bodo mariborski baletniki v Hongkongu odplesali dvakrat Radio and Juliet in Le Sacre du Printemps ter štirikrat Peer Gynta.

51. izdaja HKAF, ki poteka februarja in marca, je za organizatorje po navedbah SNG Maribor še posebej pomembna, saj se po pandemiji covida-19 vračajo na prizorišča v Hongkonškem kulturnem centru uprizoritve in koncerti v živo, spremlja pa jih tudi raznolik dodatni program.

Uradno odprtje festivala bo v petek v Velikem gledališču Hongkonškega kulturnega centra z uprizoritvijo Radio and Juliet, v kateri je koreograf Clug soočil eno najbolj znanih ljubezenskih zgodb na svetu z glasbo britanskega alternativnega rock benda Radiohead, in Le Sacre du Printemps oziroma Posvetitev pomladi s svojevrstno interpretacijo.

Omenjena baleta sta na programu že dan prej, v soboto, nedeljo in ponedeljek pa sledijo še štiri uprizoritve prav tako Clugovega baleta Peer Gynt, ki je nastal po istoimenski dramski pesnitvi Henrika Ibsena.

"Balet SNG Maribor je eden redkih velikih mednarodnih plesnih ansamblov, ki je v zadnjih letih obiskal Hongkong, v okviru spremljevalnih prireditev pa bodo mariborski baletniki izvedli tudi plesne masterclasse," sporočajo iz mariborskega gledališča.

Festival HKAF se bo zaključil 18. marca z izvedbo programa Bamberških simfonikov pod vodstvom dirigenta Jakuba Hruše.

Hongkonški festival umetnosti (HKAF) je mednarodni umetniški festival, ki so ga začeli prirejati leta 1973. Njegovo poslanstvo je obogatitev kulturnega življenja mesta z nastopi vodilnih lokalnih in mednarodnih umetnikov vseh žanrov uprizoritvenih umetnosti, vključno z opero, klasično glasbo, džezom, svetovno glasbo, plesom, gledališčem in dogodki na prostem.

V svoji bogati zgodovini so med drugim gostili Bavarsko državno opero, Bolšoj teater, Mariinsko gledališče, Cecilio Bartoli, Riccarda Chaillyja, Gustava Dudamela, Philipa Glassa, Bobbyja McFerrina, Youssoua N'Doura in Buena Vista Social Club.

Prvič po letu 2016 bo v Hongkongu letos nastopila sopranistka Ana Netrebko s tenoristom Jusifom Ejvazovom in pianistko Rachel Cheung. Na letošnjem programu so med drugim še uprizoritev ansambla Lost Dog Juliet & Romeo v režiji Bena Dukea, ena najboljših balerin na svetu Natalija Osipova bo nastopila v dveh uprizoritvah, Two Feet in Force of Nature. Na sporedu bo tudi Knjiga o vodi, meditacija o spominu, naravi in znanju Michela van der Aa, ki bo po uspehu na Beneškem bienalu doživela azijsko premiero.

Festival veliko vlaga v izobraževanje mladih, saj si je v zadnjih 30 letih uprizoritve ogledalo tudi 810.000 dijakov in študentov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborski-balet-s-clugovimi-stvaritvami-na-gostovanju-v-hongkongu