Nova predstava PGK o izločenosti drugačnih

Avtor: PGK

Prešernovo gledališče Kranj pričenja novo sezono s prvo slovensko uprizoritvijo drame nemškega avtorja Martina Sperra Lovske scene iz Spodnje Bavarske.


foto Miha Fras

Premiera bo v petek, 17. septembra 2010, okviru Mednarodnega festivala uprizoritvenih umetnosti EX Ponto.

Z uprizoritvijo Sperrove drame, ki jo bo na oder postavil režiser Ivica Buljan, kranjsko  gledališče nadaljuje tradicijo uprizarjanja družbeno kritičnih tekstov. Martin Sperr (sodobnik Handkeja in Fassbinderja) je Lovske scene iz spodnje Bavarske, napisal leta 1965, pri svojih dvajsetih letih, uprizoritev pa je naslednje leto v Nemčiji postala prava senzacija. Leta 1968 je filmski režiser Peter Fleischmann zgodbo o homoseksualnem izobčencu in vaškem nasilju upodobil tudi na filmu z Martinom Sperrom v glavni vlogi Abrama.

Nemški dramatik in igralec Martin Sperr (1944–2002) je v svojih igrah odločno in brezkompromisno postavil na sramotilni oder najrazličnejše družbene nepravilnosti.  Z Lovskimi scenami iz Spodnje Bavarske (prvo izmed treh dram Bavarske trilogije) je kot komet treščil v gledališki svet in ga s »popadljivo vaško tragedijo krvi in lodna« popolnoma razburkal. Za svoj dramski prvenec je prejel nagrado za mlade umetnike v okviru nagrade Gerhart Hauptmann in postal eden najizrazitejših predstavnikov novega vala v nemški dramatiki, saj ima največ zaslug za preporod žanra t. i. kritične ljudske igre. Martina Sperra lahko postavimo ob bok Wernerju Fassbinderju in Franzu Xaverju Kroetzu, čeprav je v primerjavi z njima zaradi tragične usode (upodobljene tudi v televizijskem filmu Das zweite Leben des Martin Sperr/Drugo življenje Martina Sperra) manj razvpit kot njegova generacijska kolega.

foto Miha Fras

Slovensko uprizoritev je Ivica Buljan postavil v gorenjskem narečju (po prevodu Lučke Jenčič je adaptacijo v gorenjščino naredila Barbara Rogelj, tudi lektorica predstave). O drami je režiser dejal, da je univerzalna, da se lahko odvija kjerkoli – skozi ljudsko igro avtor namreč obračuna s sistemom človeške družbe. Sperr namreč na oder pripelje prebivalce vasi in nam skozi prikaz topoumnosti in zlobe vaščanov pripoveduje zgodbo o izločenosti vseh, ki so kakorkoli drugačni. Tema njegove igre, ki v vseh teh letih ni izgubila aktualnosti in bi se lahko odvijala kjerkoli, pa ni zgolj drugačnost posameznika, ampak realističen in izrazito plastičen prikaz vaške srenje, njenih zadrtih prebivalcev in njihovih z nestrpnostjo in zlobo oskrunjenih medčloveških odnosov. V tem segmentu so Lovske scene iz Spodnje Bavarske zelo podobne lanskoletnemu večkrat nagrajenemu Hanekejevemu filmu Beli trak, ki prav tako prikazuje na videz idilično vaško okolje, pod katerega povrhnjico se skrivajo zlorabe, vsakršna nestrpnost in nasilje. Ter seveda fašizem, ki skrivaj tli v vsakem od uglednih vaščanov in varuhov družbenega reda.  

Uprizoritev je nastala v koprodukciji z Art Centrom Kranj in festivalom Carniola in bi morala biti po prvotnih načrtih na pobudo Mestne občine Kranj na novem prizorišču, Luninem vrtu v Kranju (na prostem). Ker pa le-to še ni končano, se bo premiera odvila v gledališču. Predstavo je pripravljala številčna ekipa: poleg režiserja Ivice Buljana, asistent režije Robert Waltl, dramaturginja Marinka Poštrak, avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar, scenograf Siniša Ilič, kostumografka Ana Savič Gecan ter omenjena lektorica in avtorica adaptacije v gorenjščino Barbara Rogelj. Domača igralski ansambel Darja Reichman, Pavel Rakovec, Igor Štamulak, Vesna Jevnikar, Vesna Slapar, Peter Musevski, Vesna Pernarčič in Primož Pirnat, je »okrepljen« z gostujočimi igralci: na odru bodo tako zaigrali tudi Milena Zupančič, Klemen Mauhler, Vesna Vončina, Anže Zevnik, Marko Mandič, Aljaž Tepina in Robert Waltl (v alternaciji z Matjažem Višnarjem), glasbo Mitje Vrhovnika Smrekarja pa v živo izvajajo Glasbeniki simfoničnega orkestra Gimnazije Kranj (Aljaž Praporotnik – rog, Irenej Vid Bošnjak – tuba, Tomaž Kosirnik – trobenta, Luka Verlič – klarinet, Jaša Veselinovič – pozavna, Janez Sagadin – bobni, Matic Dolenc – kitara, Manca Petek – violina 1, Tamara Pepelnk – violina 2, čelo – Nika Vremšak).

Povezave:

- Fotogalerija na SIGledal


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nova-predstava-pgk-o-izlocenosti-drugacnih