V ljubljanski Operi po 60 letih spet Rossinijeva Italijanka v Alžiru

Avtor: STA

Ljubljanska Opera se je 60 let po prvi postavitvi dvodejanke Italijanka v Alžiru Gioachina Rossinija vrnila k tej glasbeni veseloigri. V koprodukciji z mestnim gledališčem Carlo Goldoni iz Livorna jo bodo premierno uprizorili v četrtek v režiji Emanueleja Gambe in pod vodstvom dirigenta Marca Guidarinija. V Livornu jo bodo videli konec marca.


Foto: Pixabay

Umetniški direktor SNG Opera in balet Ljubljana Marko Hribernik je opero na novinarski konferenci označil za velik izziv, ki ga predstavlja tako glasbenikom in dirigentu kot režiserju in uprizoritveni ekipi. V njej je veliko humorja in lepe glasbe, za izvedbo pa so zasedli celoten ljubljanski pevski ansambel z nekaj gosti.

Rossinijeva dvodejanka, ki so jo krstno uprizorili leta 1813 v Benetkah, ni velikokrat na sporedu, saj je veliko bolj uprizarjan njegov Seviljski brivec, vendar pa mu je Italijanka v Alžiru že pri 21 letih prinesla prepoznavnost in se v kratkem času uvrstila na repertoar skoraj vseh večjih evropskih opernih gledališč. Kasneje so nanjo pozabili.

Po dirigentovih besedah je bila v skladateljevem času velika uspešnica, v njej pa se kažejo podobnosti z Mozartom in njegovo opero Beg iz Seraja, saj je v takratnem času po Evropi vladalo navdušenje nad Turki in njihovo modo. Kot je pojasnil, je k izvedbi pristopil na način, s katerim bi poudaril njeno eleganco, komičnost in ritmičnost, ki sicer izhaja iz libreta Angela Anellija.

Na vprašanje, ali bo opera uprizorjena v klasični ali sodobni obliki, je režiser pojasnil, da bo skupek obojega. Natančnega stila niti ne želi izpostavljati, ker je trenutni čas po njegovih besedah kompleksen, ta kompleksnost pa se odraža tudi v značajih moškega in ženske, kar se v primeru Italijanke v Alžiru kaže na odru tudi med protagonistko Isabello in glavnima moškima likoma - Lindorom in Mustafo.

V alternaciji z Eleno Dobravec bo vlogo Isabelle na skupaj osmih uprizoritvah, ki bodo na sporedu do 25. februarja, odpela in odigrala Nuška Drašček. V tej vlogi je leta 2019 nastopila v Belgiji, vendar v drugačni postavitvi, zato je ljubljansko izvedbo morala naštudirati na novo. Kot je dodala, opera sama ponuja veliko lepih trenutkov na odru, veliko komičnosti pa je že v glasbi, zato je prepričana, da bo navdušila publiko.

Podobnega mnenja je tudi Nebojša Babić, član opernega gledališča v Novem Sadu, za katerega bo to tretja produkcija Italijanke v Alžiru. Na ljubljanskem odru je že nastopil, tokrat pa bo Mustafa v alternaciji s Petrom Martinčičem. Vlogo Lindora si bo z Acom Bišćevićem izmenjeval Bryan Lopez Gonzalez s Kube. Kot je povedal, bo zdaj prvič sodeloval v celotni operi, potem ko je že izvedel nekaj njenih delov, med drugim v Nemčiji, kjer se je ustalil. Kot Kubanec sicer uživa v Rossiniju, ki je "poln radosti, ljubezni, humorja in ritmičnosti".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-operi-po-60-letih-spet-rossinijeva-italijanka-v-alziru