37. recital Prešernove poezije

Avtor: SiGledal, ZDUS

Združenje dramskih umetnikov Slovenije vabi na 37. tradicionalni recital Prešernove poezije ob slovenskem kulturnem prazniku.


Foto: Matic Bajželj

Člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije, igralke in igralci iz vseh slovenskih poklicnih gledaliških hiš in samostojni ustvarjalci na področju kulture – bodo v sredo, 8. februarja, točno opoldne na ljubljanskem Prešernovem trgu, novogoriškem Bevkovem trgu in mariborskem Grajskem trgu znova, tako kot vsako leto, s poezijo počastili največjega slovenskega pesnika in slovenski kulturni praznik.

Recital se je pred 37. leti pričel kot protest, kot delček borbe za slovensko kulturno avtonomijo. Bil je odgovor zoper namene politikov, da v bivši skupni državi naredijo enotno kulturno ministrstvo in tako zmanjšajo moč slovenske besede in državotvorne drže. Danes je kulturni praznik, ki je »praznik vseh državljanov in Slovencev izven državnih meja. Obeležuje spomin na skupen izvor in je opomnik naše trdne podlage, iz katere izraščamo kot sosedskim narodom enakovredna skupnost. Opominja nas na zavezujočo pripadnost skupnosti, nas usmerja in spodbuja k doseganju skupnih ciljev, pri čemer je posvečen slavju lastne identitete, skupnih vrednot, odlik, ki nas kot izjemne potrjujejo v tem, kar v lastnem bivanju in bistvu smo. Opredeljuje vse, kar nas določa,« razmišlja predsednik Združenja dramskih umetnikov Slovenije, dramski igralec in slikar, dr. Boris Mihalj. Poleg Mihalja bo zbrane na Prešernovem trgu pozdravila tudi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.

Na Prešernov dan se je v preteklih letih vedno zbrala množica ljudi in prisluhnila igralcem in njihovim interpretacijam najslavnejših Prešernovih verzov. Lani in predlani je recital potekal v sodelovanju s programom Ars in bil prenašan iz studia 26 Radia Slovenija. Tudi letos bo ljubljanski del recitala prenašal Radio Slovenija – program Ars. Recital pa bodo lahko poleg radijskih poslušalcev poslušali še v Vrbi na Gorenjskem ter po ulicah in trgih stare Ljubljane, Celja in Kopra.

Recital se bo kot vsako leto na vseh treh prizoriščih začel z nepogrešljivo Zdravljico. Dramski umetniki bodo recitirali pesmi Franceta Prešerna ob vsakem vremenu vse do 13:30.

Pri izvedbi ljubljanskega dela recitala Združenju dramskih umetnikov Slovenije pomagata oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana in program ARS Radiotelevizije Slovenija. Radijski prenos bo režiral Klemen Markovčič, povezovala pa ga bo Lucija Grm. V Ljubljani bodo nastopili igralci iz vseh ljubljanskih gledaliških hiš, upokojeni člani in samostojni ustvarjalci.

Igralke in igralci, člani novogoriške enote Združenja dramskih umetnikov Slovenije recital organizirajo v sodelovanju s SNG Nova Gorica in območno izpostavo JSKD. Na novogoriškem Bevkovem trgu bodo poezijo recitirali člani Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica in njihovi gostje z obeh strani nekdanje meje. Zazvenela bo tudi pesem v izvedbi pevk vokalne skupine Ardeo.

Mariborska enota Združenja dramskih umetnikov Slovenije pa bo izvedla recital s pomočjo Zdenke Križanič in v sodelovanju z Mestno četrtjo Koroška vrata, Narodnim domom Maribor, KUD Moment in Marpurgi caféjem. V Mariboru bodo recitirali zdajšnji in bivši člani ansambla Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor in Lutkovnega gledališča. Poleg Prešernove poezije boste lahko prisluhnili Strniševi pesmi, pesmi Jaana Kaplinskega in Jenny Joseph. Članice ženskega pevskega zbora Glasbene matice bodo pod vodstvom zborovodkinje Zsuzse Budavari Novak zapele Zdravljico in dve pesmi Rudolfa Maistra, ki jih je uglasbil Jure Ivanušič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/37-recital-presernove-poezije