V Italiji niz opernih dogodkov za ohranitev Verdijeve vile

Avtor: STA

Italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano je prejšnji teden predstavil program Viva Verdi - vrsto opernih dogodkov, s katerimi bodo zbirali sredstva za ohranitev vile italijanskega skladatelja Giuseppeja Verdija. Ta je v vili v kraju Sant'Agata di Villanova sull'Arda v bližini severnoitalijanskega mesta Piacenza živel od leta 1851.


Foto: Pixabay

K pobudi je pristopila večina italijanskih opernih hiš. Niz dogodkov se bo začel 10. februarja v Veroni in sklenil v Milanu 15. junija. Pobuda, v sklopu katere se bo zvrstilo 14 opernih dogodkov, bo segla še v Rim, Torino, Bologno, Benetke, Genovo, Cagliari, Palermo, Trst, Bari, Neapelj in Firence.

"Giusppe Verdi je bil ključna osebnost v procesu združitve Italije, tako kot Garibaldi, Mazzini in Cavour," je minister povedal ob predstavitvi programa Viva Verdi. "Republika je dolžna počastiti njegov spomin," je dodal.

V kraju Le Roncole blizu Busseta rojeni skladatelj se je uveljavil leta 1842 z opero Nabucco, delom, v katerem je izražena želja Italijanov po svobodi in zedinjenju. Kot velik domoljub je tudi sam konkretno podpiral gibanje za združeno Italijo.

Da njegova vila, ki je v zelo slabem stanju, zaradi dotrajanosti ne bo zaprla vrat za obiskovalce, je minister za kulturo Sangiuliano napovedal že lani novembra. "Verdijeva vila je temeljnega pomena za identiteto Italijanov, zato mora ostati zaščitena in odprta za javnost.".

Iz vile se je sicer po odločitvi sodišča po dolgih pravnih bitkah in družinskih sporih moral izseliti Angiolo Carrara Verdi, skladateljev dedič, ki je vodil manjši, a dobro obiskan muzej v vili.

S tem se je končala 20-letna pravna bitka med skladateljevimi dediči. Vrhovno sodišče je namreč odločilo, da je treba dediščino Alberta Carrara Verdija, ki je umrl leta 2001, enakovredno razdeliti med njegove tri otroke. Ker pa nihče od njih ne more prevzeti deležev drugih, mora vila v prodajo. Angiolo Carrara Verdi je po ministrovi napovedi glede vile izrazil upanje, da bo vilo prevzela država, ki ima tudi predkupno pravico.

Po poročanju Anse želijo s pobudo Viva Verdi prispevati k uresničitvi ministrovega projekta - uveljavitvi predkupne pravice in ustanovitvi fundacije, ki bo upravljala s tem krajem spomina.

Verdi (1813-1901) je v vili ustvaril nekaj svojih najlepših oper. V njej so pohištvo in skladateljevi osebni predmeti, vključno z dunajskim klavirjem znamke Fritz, na katerem je napisal operi Trubadur in La Traviata.

Streha in fasada stqa nujno potrebni obnove, na vzdrževalna dela pa čaka tudi šest hektarjev obsegajoč park.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-italiji-niz-opernih-dogodkov-za-ohranitev-verdijeve-vile