Žurajeva opera v Frankfurtu označena za velik uspeh za sodobno opero

Avtor: STA

Svetovna premiera opere Blühen (Razcvet) skladatelja Vita Žuraja in libretista Händla Klausa v Frankfurtski operi je velik uspeh za sodobno opero, je po nedeljski praizvedbi ocenil nemški radio Südwestrundfunk. Skladatelj je napisal glasbo, ki je "zadela v bistvo", so zapisali pri časniku Frankfurter Allgemeine Zeitung.


Foto: Pixabay

Noviteto, ki jo je naročila Frankfurtska opera, so izvedli v nekdanjem skladišču Bockenheimer. Ženska v zrelih letih Aurelija, mati odrasle hčere Ane in pubertetnika Edgarja, doživlja drugo pomlad, ko se zaljubi v sinovega veliko mlajšega učitelja angleščine, vendar zgodba ni srečna, saj kmalu umre zaradi raka.

Kot so ocenili pri Südwestrundfunk, se je Klaus odrekel bahavi sladkosti zgodbe Thomasa Manna Prevarana (Die Betrogene), na kateri temelji libreto, in namesto tega s svojimi značilno kratkimi dialogi ustvaril "kondenzat te tako preproste kot občutljivo eksistencialne vsakdanje tragedije".

Opera, ki jo je režirala mezzosopranistka Brigite Fassbaender, je "dialog teles v vesolju". Žuraj je ustvaril popoln kontrapunkt po meri Ansambla Modern, ki je nastopil pod vodstvom Michaela Wendeberga. Glasba se razrašča, prekipeva od temačne globine, v zvočno razcvetanje vsadi dih smrti in se nazadnje preobrazi v rekviem, ki se stopi v eterične višave.

"Tako kot njegov morda veliki vzornik Richard Strauss zna Vito Žuraj jezikovne podobe libreta prevesti v zvok, jih uglasbiti," je ocenil Bernd Künzig za radio in dodal, da ima noviteta prijetno natančno razumljivost besedila, ki jo "v novem glasbenem gledališču žal premalo srečamo".

S petimi glavnimi liki, med katerimi je tudi slovenska sopranistka Nika Gorič, in večinoma vokalizirajočo zborovsko zasedbo, ki predstavlja glas neizprosne narave, je Blühen sestavljena v tradiciji ansambelske opere. Na to je naravnana tudi brezhibna produkcija Brigitte Fassbaender, ki delo uprizarja "povsem iz duha pevske umetnosti". "Velik uspeh za sodobno opero," je še dodal kritik.

Florian Balke pa je za Frankfurter Allgemeine Zeitung med drugim presodil, da je skladatelj, rojen leta 1979 v Mariboru, napisal glasbo, ki je "zadela v bistvo, v vokalnih linijah, prizorih in klavirskem izvlečku". Režiserka je za časnik ocenila, da je ustvaril odlično partituro, kjer celotno delo uspeva na "ogromnem miselnem delu in prav toliko čustvih". A tudi smeha ni manjkalo: "Smeh in tragedija, drama in komedija sta si, kot se je znova izkazalo, zelo blizu," je povedala režiserka.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zurajeva-opera-v-frankfurtu-oznacena-za-velik-uspeh-za-sodobno-opero