Na natečaj za izbor treh novih dramskih besedil prispelo 69 avtorskih del

Avtor: SiGledal

Na natečaj za izbor treh novih dramskih besedil, ki so ga partnerji Festival Borštnikovo srečanje, Zagrebško gledališče mladih in Beograjsko dramsko gledališče v sklopu mednarodnega projekta Sence pandemije: skriti glasovi, objavili oktobra 2022, je do izteka roka za prijavo, 18. januarja, prispelo kar 69 izvirnih dramskih besedil v hrvaškem, srbskem in slovenskem jeziku.


Na natečaju so sodelovale avtorice s stalnim prebivališčem v državah Evropske Unije ter v državah, ki so vključene v program Ustvarjalna Evropa. Tema natečaja je bila problematika nasilja nad ženskami v času zaprtja javnega življenja zaradi pandemije koronavirusa.

Sedemčlanska strokovna žirija v sestavi Vilma Štritof, Rok Andres, Biljana Srbljanović, Tanja Šljivar, Tomislav Zajec, Selma Spahić in Ivana Vuković bo do konca februarja 2023 opravila selekcijo prispelih besedil (po eno iz vsake države), nagrajene avtorice pa bodo prejele denarno nagrado. Rezultati natečaja bodo objavljeni najkasneje 28. februarja 2023.

Izbrana besedila bodo prevedena v angleščino, objavljena v spletni obliki, igro/uprizoritev v obliki omnibusa, ki temelji na nagrajenih besedilih kot sestavni del uprizoritve, pa bo režirala režiserka Selma Spahić. Predstava bo izvedena pomladi 2024 v Zagrebu, Beogradu in v Mariboru, načrtovana so tudi gostovanja v tujini (Poljska, Češka).

V sklopu programskih aktivnosti projekta Sence pandemije: skriti glasovi so ob javnem natečaju do sedaj izvedli tudi dramaturški kolegij, na katerem je dramaturginja Ivana Vuković z gostjami Jernejo Turin, svetovalko-analitičarko centra za človekove pravice – Varuh človekovih pravic, Marinko Dobrajc, socialno delavko Centra za socialno delo Maribor in Ano Lah, novinarko Večera, problematiko osvetlila z več zornih kotov.

Potekajo tudi brezplačne gledališke delavnice za mlade med 14. in 18. letom, ki jih vodita dramaturginja projekta Ivana Vuković in gledališka pedagoginja in mentorica, režiserka Mateja Kokol. Z delavnicami želijo mlade seznaniti s problematiko nasilja nad ženskami, ob tem pa jim omogočajo celovit vpogled v nastanek dramske predstave; vse od spremljanja umetniške ekipe pri študiju dramske predstave do produkcijskih postopkov v zaodrju.

Dvoletni projekt je sofinanciran v sklopu programa Ustvarjalna Evropa, Evropska komisija v višini 200.000 EUR.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-natecaj-za-izbor-treh-novih-dramskih-besedil-prispelo-69-avtorskih-del