Peter Božič ponovno med nami

Avtor: Anita Volčanjšek, SiGledal

Zbornik je poklon lani preminulemu umetniku, je subjektivna (a vendar na trdni teoretični podlagi stoječa) refleksija študentov.


Peter Božič kot novinar Dela

V ponedeljek, 13. septembra 2010, ob 17. uri bo v na novo odprti Trubarjevi hiši literature (Stritarjeva ulica 7) predstavitev dramaturškega zbornika »Dramatik Peter Božič«, ki so ga oblikovali študenti dramaturgije pod mentorstvom Denisa Poniža. Zbornik, že peti po vrsti, je nastal v sodelovanju z AGRFT in Univerzo v Ljubljani.

Deset razprav o Božičevi dramatiki in času njegovega umetniškega udejstvovanja tvori homogen zapis o nekem (pol)preteklem obdobju, ki ga pisci poznajo iz knjig, učbenikov in pričevanj starejših. Zbornik je poklon lani preminulemu umetniku, je subjektivna (a vendar na trdni teoretični podlagi stoječa) refleksija študentov.

Intrigantna Božičeva življenjska (umetniška) pot je tekla vzporedno s potmi dramaturgov, ki obiskujejo seminar za zgodovino slovenske drame, v okviru katerega je zbornik tudi izšel.

Poleg predstavitve zbornika in načina skupnega dela bodo v ponedeljek brani še posamezni odlomki iz treh dram: Vojaka Jošta ni, Španska kraljica in Komisar Kriš. Ponedeljkov večer, posvečen enigmatičnemu in energičnemu dramatiku, bo skušal osvetliti njegovo reflektiranje sveta, družbe in posameznika.

 

Povezavi:

- Peter Božič na Geslu
- Peter Božič na Repu


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/peter-bozic-ponovno-med-nami