V SMG premiera predstave žbam!

Avtor: STA

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bo drevi premiera uprizoritve žbam! Avtorica besedila je Simona Semenič. Režijo je prevzel Vito Taufer, ki je besedilo opisal kot izjemno duhovito. Po njegovih besedah se igra ukvarja s temeljnimi današnjimi temami, "vozli tega trenutka, ko enostavno pretekli odgovori ne zadoščajo".


Foto: Ivian Kan Mujezinović

Direktor SMG Tibor Mihelič Syed je na novinarski konferenci pred premiero povedal, da so sprva želeli na oder postaviti besedilo Simone Semenič 5fantkov.si v Tauferjevi režiji. Nato pa je iz Tauferjeve želje, da Simona Semenič dramo nekoliko dopolni, nastalo novo besedilo, ki ima kar nekaj skupnih značilnosti s 5fantkov.si.

Simona Semenič je pojasnila, da se "dopisovanje" ni izšlo, saj se ji je, ko je začela z dopisovanjem prizora ali dveh, zazdelo, kot da bi besedilo 5fantkov.si pred 15 leti napisala druga oseba in tako je nastalo novo besedilo. Kot skupno točko obeh je izpostavila igro v igri. Pri 5fantkov.si liki igrajo več iger, pri žbam! ljubiteljice gledališča odigrajo več prizorov neke igre.

Besedilo se po Tauferjevih besedah ukvarja s temeljnimi današnjimi temami, "vozli tega trenutka...". Kot je povedal na novinarski konferenci, je v tem smislu tudi njihov projekt "eno tako preverjanje vseh zagonetk in družbenih protislovij". "To je tisto, kar to besedilo premišljuje in to v celoti, s stališča umetnosti, na sintetičen način, sintetičen v smislu, da vključuje vsa protislovja in jih daje občinstvu v razmislek na najširši možen način," je dodal.

V predstavi igrajo Dario Varga, Jurij Drevenšek, Ivan Godnič, Uroš Maček in Sebastjan Starič. Dramaturg je Emil Filipčič, scenografinja Urša Vidic, kostumografinja Barbara Stupica, oblikovanje svetlobe je imel na skrbi Matjaž Brišar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-smg-premiera-predstave-zbam