Ex ponto s svetovno premiero predstave Kralj umira

Avtor: STA

S svetovno premiero Eugena Ionesca Kralj umira romunskega režiserja Silviuja Purcareteja, ki je nastala v mednarodni koprodukciji, se bo v sredo, 15. septembra, začel 17. festival Ex ponto. "S predstavo smo šli v neznano, kot v poročno noč, šele ko bo predstava na odru, bomo videli, kaj je nastalo," je na novinarski konferenci povedal režiser.


Ta način dela je za režiserja običajen, je pojasnil igralec Vojko Zidar iz SNG Drama in član mednarodne igralske zasedbe Purcaretejeve predstave. Poudaril je, da so ga že pred sodelovanjem opozorili, da Purcarete od igralca zahteva vse, "od tega, da teka gol po odru do zmožnosti globoke intelektualne analize". Dodal je, da se igralci zaradi improvizacije do konca ne spoznajo s predstavo, saj je režiserjevo geslo: "Ko bo premiera, vam bom povedal, kaj sem naredil".

Režiser v predstavi ne prepoznava poudarjene vloge tabujev, ki je sicer rdeča nit letošnjega festivala Ex ponto. Tabujem večjo vlogo pripisuje eden od producentov in igralec v predstavi Laurent Schuh, ki je dejal, da predstava govori o življenju, ki se odmika, torej o smrti, kar je tabu.

Predstava, ki si jo bo mogoče ogledati v ljubljanski Drami, bo uprizorjena v francoskem jeziku s slovenskimi nadnapisi. V mednarodni koprodukciji poleg glavnega producenta, francoske skupine Les Arts et Mouvants, sodeluje še pet partnerjev: Festival Ex ponto, SNG Drama Ljubljana, Theatre d'Esch, Mednarodni gledališki festival MOT in Scene Nationale de Bayonne Sud-Aquitain.

Kralj umira / foto Jayne Morley

V predstavi nastopajo Jacques Bourgaux, Karelle Prugnaud, Marie Cayrol, Daphne Millefoa, Schuh in Zidar. Avtor glasbe je Vasile Sirli, scenografijo in kostumografijo pa režiser podpisuje v sodelovanju z Jayne Morley.

Predstava Kralj umira pod drobnogled postavlja neizogiben trenutek v življenjskem ciklu - smrt, in sicer kot razpad, razkroj človeškega bitja in prehod iz enega v drugo stanje. Je nekakšna duhovna priprava na smrt, kakor se je o svojem besedilu izrazil Ionesco.

Rdeča nit letošnjega festivala je tabu oziroma vprašanje, ali lahko o tabujih v gledališču oziroma družbi danes sploh še govorimo, je dejal direktor festivala Damir Domitrovič Kos. Festival bo med drugim ponudil sedem premier in dve veliki koprodukciji, poleg predstave Kralj umira še predstavo makedonskega režiserja Martina Kočovskega Rdeče, ki bo 22. septembra sklenila letošnji Ex ponto.

Povezave:

- Fotogalerija na SiGledal


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ex-ponto-s-svetovno-premiero-predstave-kralj-umira