V Mini teatru premierno predstava Norma Jeane Baker Trojanska Anne Carson

Avtor: STA

V Mini teatru bodo nocoj premierno uprizorili predstavo Norma Jeane Baker Trojanska Anne Carson. Kanadska avtorica je navdih za besedilo našla v ikoni 20. stoletja Marylin Monroe, vendar jo je bolj kot slavna igralka zanimala sama fascinacija. Predstavo je režirala Nina Ramšak Marković.


Foto: Asiana Jurca Avci

Kot je zapisal dramaturg predstave Milan Ramšak Marković, Norma Jeane Baker Trojanska ni predstava o Marylin Monroe, niti ni predstava o Normi Jeane Baker, temveč predstava o oblaku.

Anne Carson je navdih za besedilo našla v življenju največje ikone ženske lepote 20. stoletja, vendar se pri njegovem pisanju ni ustavila pri fascinaciji, ki ga je Marylin Monroe vzbujala pri občinstvu. Bolj kot slavna igralka jo je zanimala fascinacija sama, kot način, prek katerega ima želja v svojem bistvu nekaj skrajno destruktivnega, tudi takrat, ko ni uporabljena v izključno komercialni namen - ali kot opravičilo za vojno.

"Z zoperstavljanjem portretov Evripidove Helene in Marylin Monroe, Carsonova ustvarja hibridni lik, ki se giblje med Trojo in Los Angelesom. Pri tem ne izpostavlja nekatere možne podobnosti med tema dvema ženskama ali družbene kontekste, v katerih nastaja njuna zgodba. Ta postopek omogoča, da se od njiju distanciramo. To, kar ostaja, je torej oblak, prostor želje, fantazija, ki, četudi ni materialna, nosi v sebi težo in moč, da premika druga telesa," je zapisal dramaturg.

Besedilo je prevedla Tina Mahkota, za vizualno podobo sta poskrbela scenograf Igor Vasiljev in kostumografinja Lara Vouk v sodelovanju z igralkami. V predstavi nastopajo Miranda Trnjanin, Mia Skrbinac in Lucija Tratnik, so sporočili iz Mini teatra.

Kanadska pesnica, prevajalka, esejistka in profesorica klasične književnosti Anne Carson je doktorirala iz klasične književnosti s poudarkom na starogrški poeziji. V krogih klasične književnosti velja za nekonvencionalno avtorico, ki je razpeta med različne žanre in literarne oblike.

Nase je opozorila že s prvo knjigo kritik Eros the Bittersweet leta 1986, v kateri je združila prevode ter poezijo in filozofijo v eno samo umetniško delo. Med njenimi različnimi deli sta tudi romana v verzih Autobiography of Red: A Novel in Verse in The Beauty of the Husband: A Fictional Essay in 29 Tangos

Nina Ramšak Marković je magistrirala iz gledališke režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. V slovenskem gledališkem prostoru deluje predvsem kot gledališka režiserka in soustanoviteljica revije Adept, občasno pa sodeluje tudi kot dramaturginja, oblikovalka svetlobe ali režijska asistentka. Od leta 2020 je direktorica zavoda Melara. V sezoni 2021/2022 je v SNG Drama Ljubljana režirala predstavo Emigranta.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mini-teatru-premierno-predstava-norma-jeane-baker-trojanska-anne-carson