V MGL zmes kriminalke in družinske drame Neznanec

Avtor: STA

V Mestnem gledališču Ljubljana (MGL) bo v soboto premiera psihološkega trilerja Neznanec, ki ga je za oder po motivih igre An Inspector Calls avtorja Johna Boyntona Priestleyja priredila Barbara Hieng Samobor, tudi režiserka uprizoritve. Po besedah dramaturginje Eve Mahkovic sta v predstavi prepoznavna dva žanra: kriminalka in družinska drama.


Foto: Peter Giodani

Barbara Hieng Samobor je razkrila osnovno zgodbo predstave, ki se odvija znotraj neke zelo bogate družine, ko razkošno praznovanje hčerine zaroke prekine inšpektor Gul in začne z zasliševanjem okoli smrti neke mlade ženske. Družina je najprej ogorčena, da je inšpektor prekinil praznovanje, pozneje pa se razkrijejo številne družinske skrivnosti. Kot je povedala režiserka, je spremenila prvoten kraj dogajanja iz prostora praznovanja v čakalnico na urgenci, da bi s tem zaprla vse možnosti izhoda likov, obenem pa poskrbela, da se vse razreši na enem mestu v eni noči.

Igra po besedah Barbare Hieng Samobor, sicer tudi direktorice in umetniške vodje MGL, prinaša zmes bizarnosti, mestoma skrajne neresnosti ter zelo resnih tem, pri moralnih vprašanjih pa so se izognili kazanja s prstom in sodbe prepustili gledalcem. Vsi liki so po besedah Barbare Hieng Samobor obenem dobri in slabi, po mnenju Eve Mahkovic pa so predvsem pošastni in globoko sporni, a se da kljub temu nanje navezati.

Dramaturginjo sta pri igri pritegnila zlasti dva žanra: kriminalka z vintage pridihom, pri kateri je nosilec inšpektor v slogu Poirota Agathe Christie, in zelo dobri aktualizirani liki, ki po vzoru televizijskih serij, kot sta Nasledstvo (Succession) in Beli lotus, tvorijo družinsko dramo. Obenem je opozorila še na feministični pridih - glavni nosilki moči v predstavi sta ženski - igra pa odpira tudi medgeneracijski konflikt, ki ga najglasneje naslavljata otroka Tajda (Ana Pavlin) in Sergej, ki ga upodablja Filip Štepec iz AGRFT, prvič "na pravem odru".

V predstavi nastopa šest likov, ki jih upodablja sedem igralcev. Zaradi daljše odsotnosti Nataše Tič Ralijan je Barbara Hieng Samobor v študij povabila Mojco Funkl, ki bo vlogo Ide odigrala na premieri in prvih ponovitvah, pozneje pa se bo igralski zasedbi znova pridružila Nataša Tič Ralijan.

V vlogi inšpektorja Gula oziroma Neznanca bo nastopil Boris Kerč, ki mu je bil lik, kot je povedal, v začetku precej nepoznan, s podobno zagato so se soočali tudi drugi igralci, saj jim je Barbara Hieng Samobor namenoma podelila vloge, ki so precej drugačne od njihovega osebnega značaja.

Vsi so to vzeli za izziv, Ana Pavlin si je take vloge že od nekdaj želela, Gal Oblak, ki igra prepotentnega mladeniča, pa sicer izrecno ne, a je vesel za izkušnjo, da je lahko odigral nekoga, ki ni on. S tem se je lahko spoznal s sencami drugega človeka, ki mu je odprl tudi lastna vprašanja, denimo o občutku krivde. Poleg omenjenih v predstavi igra še Tjaša Železnik, ki je prav tako poudarila, da ji je sicer sporen lik Dore odprl marsikatero vprašanje o sebi.

Scenograf predstave je bil Darjan Mihajlović Cerar, kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mgl-zmes-kriminalke-in-druzinske-drame-neznanec