V LGL v sklopu BiTeatra predstava Razmetana soba

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bodo letošnjo sezono premier sklenili z drevišnjo krstno uprizoritvijo predstave Razmetana soba avtorjev Klemna Kovačiča in Nika Žnidaršiča. Igra, ki bo na ogled v Kulturnici LGL, je nastala v sklopu BiTeatra, sheme, ki mladim avtorjem omogoča prvo profesionalno snovanje v polju sodobne lutkovne umetnosti.


Foto: Jaka Varmuž

Razmetana soba omogoča gledalcu potopitev v osebne spomine in hkrati obračun z njimi.

Kdo smo brez njih? In kdo z njimi? Spomin je razmetana soba, skozi katero se moramo prebiti, da pridemo do svojega izvora, so vprašanja, ki jih odpira predstava.

"V vsaki hiši namreč obstaja prostor, ki je namenjen samemu sebi. Vanj odlagamo, kar ne potrebujemo več, a si tega še nismo pripravljeni priznati. Gre za prostor - pa naj bo to soba, predal ali zgolj škatla - v katerem puščamo spomine, ki jim ne zaupamo, da bodo zmogli ostati v naših glavah," so vsebino predstave povzeli pri LGL.

Decembrska premiera dopolnjuje pester prednovoletni program v Lutkovnem gledališču Ljubljana, ki se je simbolno pričel s sodelovanjem pri prižigu prazničnih luči in z Miklavževim sprevodom ter se nadaljuje z obilico novoletnih predstav, ki jim sledi tudi obisk dedka Mraza, sklenili pa ga bodo s silvestrsko matinejo Skrivno društvo KRVZ, so našteli v gledališču.

Obseg programa in obiskanost predstav v LGL sta se vrnila v čase pred pandemijo covida-19. S šestimi premierami za otroke in šestimi za odrasle, od tega dvema v sklopu BiTeatra, 16. edicijo festivala Lutke v septembru ter s številnimi ponovitvami predstav iz preteklih sezon so v letošnjem letu v dvorane LGL privabili več kot 100.000 obiskovalcev, so še zapisali v LGL in opozorili še na letošnjih 30 gostovanj gledališča v tujini ter 44 po Sloveniji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-v-sklopu-biteatra-predstava-razmetana-soba