V atriju ZRC SAZU plesni projekt Dejana Srhoja z več umetniki

Avtor: STA

V Atriju ZRC SAZU bo drevi premiera predstave Večer plesnih solov. Za imenom uprizoritvene forme, skorajda že obsojene na preteklost, se razkrivajo trije performansi, katerih skupni imenovalec je koreograf in plesalec Dejan Srhoj, ki je k sodelovanju povabil različne umetnike, je v opisu predstave zapisala dramaturginja Katarina Pejović.


Foto: Sunčan Stone

Srhoj je k sodelovanju povabil umetnike, ki mu - vsak iz svojega medija, poetike in estetike - skozi skupno raziskovanje odpirajo nove vidike lastnega dela, so sporočili iz Nomad Dance Academy Slovenija.

Tako koreograf Jan Rozman v dialog s Srhojem prinaša generacijsko razliko in ukvarjanje s predmetenjem, ki rojeva animistični solo-duet, z Boštjanom Perovškom, skladateljem in oblikovalcem zvočnih prostorov, pa v živo gradita kompozicijo za plesalca in interaktivna tla. Raziskovalec in plesalec mnogoterih identitet - DISKOlektiv pa Srhoja vodi na pot preizpraševanja njegove baletne preteklosti, kot je Vergil vodil Danteja skozi najbolj izzivalne etape Božanske komedije.

Tri "potovanja" so umeščena v krovno potovanje: glasbeno-pogovorno-plesni jamming med Srhojem in glasbenikom in skladateljem Bowrainom - Tinetom Grgurevičem, je še zapisala Katarina Pejović. Kot meni, je "Večer plesnih solov torej svoje vrste paradoks, saj je v bistvu nenehna izmenjava in sad sodelovanja, tako med ustvarjalci tega večera kot tudi s publiko".

Pod koncept, soustvarjanje in izvedbo projekta se podpisuje Srhoj, ki je z Nomad Dance Academy Slovenija tudi producent predstave. Koreografije so delo Jana Rozmana in DISKOlektiva, za glasbeno kompozicijo Lesene letve ter zasnovo interaktivnih tal je poskrbel Boštjan Perovšek, za glasbo v živo Bowrain. Kostumografinja je bila Dajana Ljubičić.

Dejan Srhoj (1978) je svojo umetniško kariero začel kot baletni solist v ljubljanski Operi. Leta 2001 je zapustil baletni ansambel in skupaj z Goranom Bogdanovskim odprl nevladno organizacija Fičo Balet, v kateri sta se ukvarjala z umetniškim in pedagoškim delom na področju sodobnega plesa ter soustanovila balkansko plesno mrežo Nomad Dance Academy, v kateri Srhoj še danes deluje. Sodeloval je s številnimi koreografi in režiserji, njegovo delo pa je močno prežeto tudi s politikami samoorganizacije in kolektivnega dela. Od leta 2021 je predsednik Društva za sodobni ples Slovenije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-atriju-zrc-sazu-plesni-projekt-dejana-srhoja-z-vec-umetniki