Vrnitev SNG Opera in balet Ljubljana v matično hišo šele prihodnje leto

Avtor: STA

Točnega datuma vrnitve SNG Opera in balet Ljubljana v matično hišo na ministrstvu za kulturo ne morejo napovedati, vsekakor pa bo to v prihodnjem letu.


Gradbena dela so končana, potrebne pa so še zadnje finalne obdelave - lakiranje parketov, zunanja ureditev, montaža nekaterih svetilk in pleskarska dela.

Premiera opere Ljubezen kapital Janija Goloba in Vinka Möderndorferja, ki so jo izbrali na natečaju za otvoritveno delo v prenovljeni stavbi in želeli uprizoriti novembra, je po poročanju današnje izdaje Dela tako prestavljena na pomlad.

Pri obnovi ljubljanske operno-baletne hiše pa se je zapletlo tudi zaradi vode, ki je vdrla v objekt in ga poškodovala. Kot so povedali na ministrstvu, usklajevanja in dogovori v zvezi z obnovo SNG Opera in balet Ljubljana in sanacijo jame še potekajo.

Arhitekt in eden od avtorjev projekta obnove operno-baletne hiše Jurij Kobe pa je za današnje Delo povedal, da so podobne poškodbe pogoste in nič posebnega, posebnost v tem primeru pa je, da se najprej išče krivca in šele potem sanira stanje. "Sanacija je zdaj politična odločitev in je zunaj gradbeniških rok," je dejal. Kot je še povedal, se bo sanacije najbrž lotil SCT, ki je pred časom prevzel posle Vegrada.

Sicer pa, kot še poroča časnik, na okrajnem sodišču že poteka postopek zavarovanja dokazov v zvezi s poškodbo odrskega stolpa oziroma napakami. Sodišče bo določilo izvedence, ki bodo s strokovnim mnenjem pomagali ugotoviti vzroke in odgovorne za nastalo poškodbo. Ministrica za kulturo Majda Širca pa je pred kratkim imenovala delovno skupino za pregled poteka postopka investicije in predlog ukrepov za čimprejšnje dokončanje zgradbe SNG Opere in baleta Ljubljana. V delovni skupini so predstavniki ministrstva za kulturo, ministrstva za javno upravo in ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Obnova ljubljanske operno-baletne hiše je do sedaj stala dobrih 42,7 milijona evrov, so povedali na ministrstvu. Kot so pojasnili, je vrednost del I. faze projekta prenove znašala 3,7 milijona evrov in druge faze dobrih 24 milijonov evrov. Strojna oprema odra je stala 7,6 milijona evrov, avdio-video tehnika in razsvetljava 1,3 milijona evrov, ostala oprema dva milijona evrov, restavratorska dela 1,6 milijona evrov, tu pa so še stroški za izdelavo projektne dokumentacije, revizije projektov, nadzor, predhodne raziskave in analize, predhodna pripravljalna dela, komunalni prispevek in drugo.

Zgodba obnove operno-baletne hiše sicer sega v leto 2006, ko jo je ministrstvo za kulturo umestilo na prednostni seznam na področju investicij. Marca 2007 je bila nato podpisana pogodba med ministrstvom, predstavnikom gradbenega podjetja SCT Aleksandrom Mezetom ter predsednico gradbenega podjetja Vegrad Hildo Tovšak, z njo pa se je začela prva faza izgradnje prizidka in obnove stavbe.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vrnitev-sng-opera-in-balet-ljubljana-v-mati%C4%8Dno-hi%C5%A1o-%C5%A1ele-prihodnje-leto