Neja Tomšič in Nonument Group s Krogom gostujeta v Romuniji

Avtor: STA

Neja Tomšič in Nonument Group s projektom Krog ta konec tedna gostujeta v romunskem mestu Cluj-Napoca. Potopitvena dokumentarna instalacija s pripovedovanjem je nastala v okviru projekta Stronger Peripheries: A Southern Coalition (Močnejše periferije: Južna koalicija) in v mednarodni koprodukciji.


Foto: Nada Žgank

V mednarodni koprodukciji so sodelovali slovenski Bunker, romunskim Centrul Cultural Clujean, italijanski L'Arboreto - Teatro Dimora di Mondaino ter MoTA - Museum of Transitory Art.

Neja Tomšič je vizualna umetnica in tudi umetnica uprizoritvenih praks, ki svoje delo razvija iz minucioznih in poglobljenih raziskav. Je tudi izjemna zgodbarka in lahko iz skodelice čaja razvije naracijo, ki se pne od majhnega srka dragocene tekočine do kolonialnih in merkantilističnih premikov svetovne ureditve. Neja Tomšič je del kolektiva Nonument Group, skupine interdisciplinarnih umetnikov, arhitektov, teoretikov, ki iz raziskav izpeljujejo umetniške akcije večinoma v javnem prostoru.

Pojekt Stronger Peripheries: A Southern Coalition sofinancira program Ustvarjalna Evropa. V njemu so združene umetniške in raziskovalne organizacije, ki jih zanima pozicija periferije. A ne nujno v slabšalnem smislu; z vsem zavedanjem geopolitične realnosti in pa lastne pozicije izven centra nas zanima raziskovanje obrobja in pa predvsem emancipacija robnega prostora, ki lahko postane prostor, kjer se rojeva novo in drzno; kjer so ustaljene tirnice zrahljane, predvsem pa prostor solidarnosti med periferijami, so zapisali v zavodu Bunker.

Center tako ni zapik, proti kateremu rotiramo, ampak ustvarjamo mrežo sodelovanj ob njem ali mimo njega, ki ustvarjajo nove pogoje dela. Projekt Stronger Peripheries: A Southern Colaition ustvarja prostor za dialog, sodelovanje, skupno učenje in debate o "jugu" in "periferijah" s socio-političnih in socio-kulturnih perspektiv, najbolj pa ustvarja možnosti za delo umetnic in umetnikov ter organizacij s tega področja, so dodali.

Southern Coalition je neformalna mreža, ki združuje enajst producentov in kulturnih menedžerjev ter tri raziskovalne institucije iz več evropskih držav; poleg Slovenije, še iz Portugalske, Španije, Srbije, Italije, Francije, Grčije, Hrvaške in Madžarske.

Najpomembnejši del aktivnosti mreže so koprodukcije predstav, ki umetnicam in umetnikom omogočajo pogoje za delo in ustvarjanje predstav v mednarodnem okolju, so še zapisali v zavodu Bunker.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/neja-tomsic-in-nonument-group-s-krogom-gostujeta-v-romuniji