Peta sezona živih prenosov oper iz newyorškega Meta

Avtor: STA

Za okus po častitljivi stari newyorški Metropolitanski Operi bodo v sedmih avstrijskih kinematografih 9. oktobra zagnali peto sezono neposrednih prenosov iz te slavne operne hiše.


 

Projekt pod naslovom Met v kinu so začeli uresničevati leta 2006. Novo sezono bo uvedla opera Richarda Wagnerja Rensko zlato.

Vsega skupaj bodo v sezoni 2010/2011 predvajali osem opernih predstav. Istočasno bodo projekcije še v nemških kinih v približno 100 dvoranah in to v tehniki visoke ločljivosti (HD).

Sklepna predstava, ki jo bodo na ta način spremljali ljubitelji opere v Avstriji in Nemčiji, bo 14. maja Wagnerjeva opera Valkira, v kateri bo pel nemški tenorist Jonas Kaufmann. Ta je v Metu debutiral v vlogi Siegmunda.

Izhodišče projekta Met v kinu je bila želja, da opero približajo širšemu avditoriju. S pomočjo desetih kamer je operno predstavo moč spremljati z različnih vidnih kotov.

Poleg dveh nanovo postavljenih oper iz tetralogije Nibelunški prstan v režiji Kanadčana Roberta Lepagea bosta na sporedu newyorške operne hiše še Don Carlos Giuseppeja Verdija in Boris Godunov Modesta Musorgskega.

Ljubljenka občinstva, sopranistka Anna Netrebko bo nastopila v eni svojih najljubših vlog, kot Norina v Don Pasqualeju skladatelja Gaetana Donizettija. Placido Domingo bo na oder stopil v Ifigeniji na Tavridi Christopha Glucka.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/peta-sezona-%C5%BEivih-prenosov-oper-iz-newyor%C5%A1kega-meta