Ayrton Desimpelaere novi dirigent ljubljanske Opere

Avtor: STA

Umetniškemu ansamblu SNG Opera in balet Ljubljana se je pridružil 32-letni dirigent Ayrton Desimpelaere. Dirigenta belgijskega rodu, ki je z ljubljansko operno-baletno hišo v preteklosti že sodeloval, je k rednemu sodelovanju povabil umetniški direktor opere Marko Hribernik.


Foto: Mihael Grmek

Leta 1990 rojeni Desimpelaere je diplomiral iz klavirja in dirigiranja na konservatorijih v Parizu in Versaillesu ter na kraljevih konservatorijih v Bruslju in Monsu. Nato je diplomiral še iz muzikologije na Sorboni ter na Svobodni univerzi v Bruslju. Od leta 2017 deluje kot gostujoči dirigent na Šoli za jazzovsko in sodobno glasbo IMEP v Parizu, kjer je tudi profesor orkestrskega dirigiranja, zborovskega petja in pevske tehnike.

Leta 2015 je v polfinalu mednarodnega tekmovanja Petra Iljiča Čajkovskega v Moskvi po kratkem roku za pripravo dirigiral orkestru Moskovskih solistov Jurija Bašmeta. Že po nekaj mesecih so ga za obdobje štirih sezon angažirali v Kraljevi operi v Valoniji, kjer je postal asistent dirigenta in gostujoči dirigent.

Redno sodeluje z orkestrom Kraljeve opere v Valoniji, Bilkentskim simfoničnim orkestrom (Turčija), Belgijskim nacionalnim orkestrom, Sicilijanskim simfoničnim orkestrom in drugimi. Leta 2018 je sodeloval pri snemanju celotnega opusa skladatelja Clauda Debussyja (glasbena založba Warner). Prejel je vrsto nagrad, med drugim medaljo za zasluge belgijske vlade.

Njegova prva predstava v ljubljanski Operi je bil Gounodov Faust minulo sezono. V decembru bo dirigiral balet Hrestač - Božična zgodba, Offenbachovo opereto Orfej v peklu in Verdijevega Nabucca. V prihodnjem letu pa bo dirigiral Fausta in Traviato, so sporočili iz ljubljanske operno-baletne hiše.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ayrton-desimpelaere-novi-dirigent-ljubljanske-opere