V mariborskem Baletu Madame Bovary Valentine Turcu

Avtor: STA

Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo danes premierno izvedel dramski balet Madame Bovary v koreografiji in režiji Valentine Turcu. Delo je nastalo po motivih istoimenskega romana Gustava Flauberta z odlomki iz glasbenega opusa Frederica Chopina, Philipa Glassa in še nekaterih drugih skladateljev.


Foto: Tiberiu Marta

Nova baletna stvaritev Madame Bovary po navedbah SNG Maribor kljubuje konvencijam in presega zgolj interpretacijo Flaubertove mojstrovine.

"Od nekdaj so me zanimali skriti prostori v globinah človeške psihe, kompleksna stanja čustvenih potovanj teh navidezno običajnih ljudi, psihološka motivacija vsakega lika, predvsem pa čista, močna, ranljiva in nepredvidljiva atmosfera," pravi koreografinja in režiserka Valentina Turcu.

Popotovanje skozi "škandalozno" literarno mojstrovino, samo delo z gradivom, ki ni pisano za baletni oder, ki nima baletnega libreta ali glasbe niti dramaturške osnove za odrsko priredbo literarnih del, je po njenih besedah veličasten avtorski in umetniški izziv.

"Natančna izdelava partiture, ki je nastajala s spajanjem Flaubertovih prizorov z odlomki iz Chopinovega glasbenega opusa, je od mene zahtevala lucidnost, teatralni ludus, preboj v neznano in tveganje. Ta balet govori skoraj vse moje gledališke jezike, saj je sočasno intenziven, dinamičen, resničen, strasten, konflikten, surov, čuten, provokativen, občutljiv, magičen, natančen v detajlih in filmsko estetičen," je pojasnila.

Tako kot Flaubertov pretresljiv, a brezhiben literarni slog nas omenjena baletna pripoved po navedbah SNG Maribor popelje na vznemirljivo potovanje samoodkrivanja, polno kontrastov med naelektrenim spolnim vzburjenjem in otopelostjo, velikimi idejami in šibkostmi telesa.

"Strastna in obenem pretresljiva koreografska vizija Emminega notranjega sveta povsem ustreza Chopinovi glasbi, ki jo dopolnjuje minimalistični ambient glasbenih del Philipa Glassa," so sporočili iz gledališča.

V naslovni vlogi bo danes nastopila Catarina de Meneses. Dan kasneje bo junakinjo upodobila Anastasia Matvienko, ki je bila do začetka ruskega napada Ukrajine prva solistka Marijinskega gledališča v Sankt Peterburgu.

Poleg njiju plešejo še Tamas Darai, Andrea Schifano, Sytze Jan Luske, Asami Nakashima, Yuya Omaki, Tijuana Križman Hudernik, Davide Buffone in drugi člani mariborskega baletnega ansambla.

Scenograf je Marko Japelj, kostumograf Alan Hranitelj, oblikovalec svetlobe Aleksandar Čavlek.

Praizvedba baleta je bila junija v Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) Zagreb.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariborskem-baletu-madame-bovary-valentine-turcu