Rusinja Marina Davidova nova vodja gledališkega dela Salzburškega festivala

Avtor: STA

Režiserka in gledališka kritičarka Marina Davidova, ki je pobegnila iz Rusije, je nova vodja gledališkega dela Salzburškega festivala. Umetniški vodja festivala Markus Hinterhäuser je napovedal, da bo repertoar festivala pod vodstvom Davidove postal bolj mednaroden.


Foto: Pixabay

Marina Davidova bo v Salzburgu nasledila Švicarko Bettino Hering, ki je bila od leta 2017 vodja tega dela Salzburškega festivala. Švicarka bo festival tako zapustila po sedmih letih po sezoni 2023. Mandat Marine Davidove se začne 1. oktobra prihodnje leto in bo trajal tri leta. Do leta 2016 tudi velja pogodba trenutnemu umetniškemu vodji Hinterhäuserju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Program Salzburškega festivala za sezono 2023 bodo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sicer predstavili 9. decembra.

Marina Davidova je po napadu ruske vojske na Ukrajino zapustila Rusijo in se marca zatekla v nemško prestolnico Berlin. Ko je sestavila protivojno peticijo, so ji namreč grozili in jo nadzorovali.

"V času političnih in družbenih katastrof lahko umetniki kot javne osebnosti izkoristijo svoja sredstva, da prispevajo k oblikovanju mnenja," je sama izpostavila v izjavi, ki jo je objavil Salzburški festival. Ob tem je še dodala, da umetnost sama ne sme biti talec trenutnega dogajanja.

Davidova se je rodila leta 1966 v Bakuju, današnji prestolnici Azerbajdžana. Je gledališka zgodovinarka in je bila vrsto let kritičarka pri ruskem časniku Izvestija. 23 let je tudi vodila mednarodni festival NET (Novo evropsko gledališče) v Moskvi, katerega soustanoviteljica je bila.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/rusinja-marina-davidova-nova-vodja-gledaliskega-dela-salzburskega-festivala