V Ljubljani že enajsta izdaja mednarodnega festivala sodobnega plesa CoFestival

Avtor: STA

V Ljubljani se nocoj začenja 11. mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival. V sedmih festivalskih dnevih bo na ogled devet plesnih predstav, festivalski program pa dopolnjujejo še predavanja, delavnice, filmski program, razstave in vodeni ogledi. Festival bo odprla ministrica za kulturo Asta Vrečko.


Foto: Pixabay

Festival se bo začel s plesnim solom Moritza Ostruschnjaka Plesne inštrukcije (Ne bo večno tako), v katerem se zabavna enciklopedija plesnega vitalizma sooči z vprašanji kontekstualnih smislov, so sporočili organizatorji.

Na festivalu bosta nastopila tudi Barbara Matijević in Giuseppe Chico, ki se na festival vračata po petih letih. V predstavi Zaslonajstniki II se ukvarjata s sedimenti naših digitalnih krajin in navad. Mladi japonski umetnik Yuske Taninaka v solu Galop z biometričnimi metodami, ki jih v forenzičnih raziskavah uporabljajo kriminalisti, problematizira identificirano telesno gradivo.

Aleksandar Georgiev z ekipo si je za koreografsko partituro vzel meditativne in ornamentalne digitalne krajine Skrinsejver. Vera Ondrašikova pa se s svojim kolektivom v predstavi Priča ukvarja s potmi in stranpotmi naših sodobnih zagat s spreminjajočo se naravo.

Michiel Vandevelde v predstavi Goldbergove variacije, s katerimi je sodobnoplesni solo nekoč ustvaril Steve Paxton, Bachovo partituro izpostavlja mikroskopiji sodobnega plesnega trenutka, vprašanjem normativnih in singularnih teles. V Bachovo glasbeno krajino svoji plesni sedanjost in preteklost umeščata tudi Magdalena Reiter in Mateja Rebolj, ki po dveh desetletjih po Formi Interrogativi spet sodelujeta v predstavi Preludiji in fuge.

Letošnji CoFestival bo sklenila predstava Noche Alme Söderberg, ki skupaj z znamenitim ansamblom Cullberg svoje koreovokalno delo umesti v odprt trenutek ranljive sinkope.

Letošnji CoFestival 2022 je razdeljen na tri tematske sklope. Prvi koreografsko snov obravnava skozi kolektiven ali subjektiven čas (Moritz Ostruschnjak, Michiel Vandevelde, Mateja Rebolj in Magdalena Reiter, Alma Söderberg in Cullberg), drugi telo in življenje motri skozi prizmo virtualne in digitalne krajine (Yuske Taninaka, Aleksandar Georgiev z ekipo, Barbara Matijević in Giuseppe Chico), tretji pa sodobni trenutek pretvarja v poetično podobo, ki se neizogibno izteka v naravo (Vera Ondrašikova s kolektivom).

CoFestival organizirajo Kino Šiška in Nomad Dance Academy Slovenija v sodelovanju s Staro mestno elektrarno in Lutkovnim gledališčem Ljubljana. Program festivala je delo kuratorskega kolektiva, ki ga sestavljajo Dragana Alfirević, Mitja Bravhar, Rok Vevar in Jasmina Založnik.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-ze-enajsta-izdaja-mednarodnega-festivala-sodobnega-plesa-cofestival