S podelitvijo nagrad se na Jesenicah zaključujejo 35. Čufarjevi dnevi

Avtor: STA

S podelitvijo nagrad in plaket se bo drevi v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah zaključil tradicionalni festival ljubiteljskih gledališč iz Slovenije in zamejstva. 35. Čufarjevi dnevi, ki so se začeli v ponedeljek, so doslej ponudili pet predstav, šesta pa bo na ogled drevi ob 18. uri. Ob 19.45 bo sledil slavnostni zaključek festivala.


Foto: Pixabay

Letošnji Čufarjevi dnevi so pokazali velik upad produkcije ljubiteljskih gledališč med epidemijo, saj se je na festival, na katerega se je pred covidom-19 vsako leto prijavilo okoli 30 predstav, tokrat prijavilo le devet predstav. Vendar so te, kot je izpostavila selektorica letošnjega festivala, dramska igralka in animatorka Ana Ruter, zelo kakovostne.

Na festival je uvrstila komedijo Michaela Hollingerja Svetniki v izvedbi Teatra 77 Kulturnega društva Janez Jalen Notranje Gorice, socialno komedijo Miloša Radovića Kanarčkova župca v izvedbi gledališkega združenja Koroški deželni teater, dramo s komičnimi elementi Selme Parisi Da ne boš sama v izvedbi gledališke skupine KUD Jazbec in partnerji iz Kočevja, komedijo Ivana Cankarja Za narodov blagor v izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana in komedijo Carla Goldonija Pamela v izvedbi goriškega Prosvetnega društva Štandrež, ki jo bodo odigrali pred drevišnjim zaključkom festivala.

Poleg omenjenih petih predstav je bila na festival uvrščena tudi predstava domačega, jeseniškega gledališča. To se je predstavilo na odprtju Čufarjevih dni s komedijo Mihe Mazzinija Za vse sem sama. Pred odprtjem festivala, ki mu je prisostvovala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, so na ogled postavili fotografsko razstavo Kulturi podarjena, nobena ura ni izgubljena, ki je posvečena novemu almanahu o ljubiteljski kulturi med Ratečami in Rodinami.

Čufarjevi dnevi se bodo sklenili z današnjo podelitvijo nagrad in Čufarjevih plaket. Najboljšo predstavo in igralce bo izbrala strokovna žirija, ki jo sestavljajo igralec in režiser Iztok Valič, režiser Aleš Jan ter dramska igralka Alida Bevk.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-podelitvijo-nagrad-se-na-jesenicah-zakljucujejo-35-cufarjevi-dnevi