V novogoriškem gledališču premiera plesne predstave Perpetuum mobile

Avtor: STA

Na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bo nocoj ob 20. uri krstno uprizorjena plesna predstava Perpetuum mobile. Posvečena je 570-letnici vizionarja, umetnika, arhitekta in izumitelja Leonarda da Vincija, ki je tudi sam poskušal ustvariti perpetuum mobile.


Foto: Damir Ipavec in Aljoša Kravanja

Kljub svoji genialnosti, s katero je bil mnogo pred svojim časom, da Vinciju ni uspelo ustvariti neskončnega gibanja, a je ostal neumorni iskalec novega in presežnega. Tudi tokratna mednarodna zasedba plesalcev raziskuje neskončnost giba in neskončnost odkrivanja novega, ki je bila mojstru da Vinciju tako ljuba.

Tudi plesna predstava, pod katero se podpisujeta plesalca in koreografa Nastja Bemec Rynia in Michal Rynia, raziskuje neskončnost giba in večno hrepenenje po ustvarjanju.

Človeško telo, planet, na katerem živimo, in celotno vesolje so kot stalno premikajoči in spreminjajoči se največja inspiracija za snovanje plesnega perpetuum mobila, s katerim plesalci ustvarjajo nove gibalne presežke, neustavljivo in hipnotično gibanje utripajočih teles ter čudežni večno gibljivi plesni svet, ki je istočasno del preteklosti in del prihodnosti.

"Koncept uprizoritve smo snovali po da Vincijevi logiki razmišljanja. Vse se z vsem povezuje in iz enega izhaja drugo in tako se vse kmalu ponovno zavrti in tako v neskončnost," je na novinarski konferenci povedala dramaturginja predstave Ane Kržišnik Blažica.

"Ni to, da samo raziskuje načine, kako telo giba, mišice, notranje organe, ampak išče dušo. In to, kar mi preko naše koreografije in plesa poskušamo izpostaviti, je ta človeška duša, kje se nahaja. Izziv nam je v tej koreografiji preplesti 12 različnih teles, plesalcev, ki vzpostavijo ritem in se skupaj gibajo in vzpostavijo perpetuum mobile, kot stroj, v katerem se neskončno premikajo," je na novinarski konferenci povedal plesalec in koreograf Michal Rynia.

V predstavi nastopa 12 plesalcev, kakor je 12 mesecev, ki vrtijo čas, kakor je zodiakalnih znamenj, kakor je 12 apostolov na da Vincijevi Zadnji večerji. "Ob vsem pa čudenje nad tem vrtenjem, nad svetom, v katerem se nahajamo, in o katerem še vedno, 500 let po da Vinciju, vemo tako malo," je še dodala dramaturginja.

Predstavo, ki je nastala v koprodukciji MN Dance Company in Cankarjevega doma Ljubljana, oblikuje 12 plesalcev iz Slovenije, Japonske, Italije, Velike Britanije, Španije in Madžarske. Na avdicijo se je prijavilo prijavilo več kot 500 plesalcev iz vsega sveta.

V predstavi bodo plesali Marco Arzenton, Nastja Bremec Rynia, Noemi Capuano, Dalma Kitley, Francesco Misceo, Rebecca Moriondo, Eri Nishibara, Robbie Pitt, Michal Rynia, Helen Tamasko, Luka Vodopivec in Karelis Zambrano. Koreografa, avtorja vizualne podobe in izbora glasbe sta Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-novogoriskem-gledaliscu-premiera-plesne-predstave-perpetuum-mobile