Na novogoriški gledališki oder prihaja predstava za najstnike

Avtor: STA

V soboto ob 18. uri bo na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica zaživela krstna uprizoritev Neustrašne. Za oder prirejena serija stripovskih vinjet francoske avtorice Pénélope Bagieu govori o ženskah, ki so si drznile biti drugačne, samosvoje in pogumne.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Govori o ženskah, kot so športne zvezdnice, umetnice, borke za živali in svetilnike ali ginekologinje. Portreti neustrašnih žensk so potovanje po zgodovini pionirk poklicev, izumov, umetnosti in upora in potovanja po ženski duši, polni strahu, poguma, ovir, katarze in boja za pravico do obstoja lastne identitete, s katero so pripomogle dobrobiti sebe in drugih. Je humorno, živahno, empatično potovanje skozi družbeno, zgodovinsko, politično, javno in intimno perspektivo ter zagovor drugačnosti kot vrednote življenja, zgodovine in osebne rasti, je na novinarski konferenci povedala režiserka predstave Mateja Kokol.

Predstavljene bodo močne in neustrašne ženske, ki pravzaprav skorajda niso poznane. To so plavalka in igralka Annette Kellerman, rešiteljica svetilnika Giorgina Reid, atletinja Cheryl Bridges, ljubiteljica sodobne umetnosti Peggy Guggenheim, tolmačka živali Temple Grandin, bradata ženska Clementine Delait in antična ginekologinja Agnodika.

"Na odru se bo prepletalo sedem zgodb žensk, ki so veliko tvegale in s tem opazno ali subtilno zaznamovale zgodovino. Želela sem si, da se poigravamo kreativno, da je vsaka zgodba nekakšna mini predstava, mini serija znotraj širšega konteksta predstave. Tako smo raziskovali različne formate gledališča, vsaka predstava ima izpostavljen nek drugi čut. Nekje je v ospredju drugo gledališko sredstvo, nekje glasba, nekje svetloba, skupaj pa jih povezuje igra," je na predstavitvi povedala Mateja Kokol.

Uprizoritev je preplet zvrsti - dramskega, glasbenega in fizičnega gledališča, ter žanrov - od epopeje, tragedije, komedije do zgodovinske, pustolovske in romantične drame. Namenjena je najstnikom, višjih razredov osnovne šole in srednje šole, njihovim staršem, pa tudi starejšim upornikom.

"Najtežje v celotni predstavi je preoblačenje, saj moramo hitro iz ene zgodbe v drugo, in to spreminjanje iz enega v drugi lik," pa je povedala igralka Marjuta Slamič.

V predstavi bodo poleg Marjute Slamič zaigrali tudi Radoš Bolčina, Ana Facchini, Lara Fortuna, Helena Peršuh, Arna Hadžialjević, Dušanka Ristić in Andrej Zalesjak. Predstavo so ob režiserki Mateji Kokol ustvarjali tudi dramaturginja Larisa Javernik, lektorica Anja Pišot scenograf Matic Kašnik, kostumografinja Iris Kovačič, koreografinja Kaja Lorenci, avtor glasbe Aleš Zorec, oblikovalec svetlobe Darjan Domadenik in oblikovalec zvoka Borut Čelik.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-novogoriski-gledaliski-oder-prihaja-predstava-za-najstnike