Ob svetovnem dnevu baleta pogled v zakulisje

Avtor: STA

Baletniki po vsem svetu danes obeležujejo praznik svoje umetnosti. Svetovni dan baleta letos poteka deveto leto zapored in ponuja vpogled v delo baletnih skupin po svetu. Na spletu si je mogoče brezplačno ogledati pouk in vaje, pogledati v nastajanje prihajajočih predstav in spremljati največje baletne zvezde pri delu.


Foto: Pixabay

Glavna organizatorja dogodka, britanski Kraljevi balet in Avstralski balet, sta povezala velike baletne družbe, ki danes s pretočnim videoprenosom omogočajo spremljanje njihovega zakulisnega dogajanja v živo.

"To je tisti del baleta, ki ga ob obisku baletne predstave ne vidite, in osvetljuje, kaj balet v resnici je," so na spletni strani letošnjega svetovnega dneva baleta navedli besede plesalca Avstralskega baleta Jarryda Maddena.

Več kot 60 mednarodnih baletnih hiš danes v živo predvaja klasične baletne klase in posnetke nastajanja predstav. Največ sodelujočih je iz Evrope in Severne Amerike. Vključeni so tudi baletniki iz Azije, med njimi nacionalni japonski balet in korejski, Oceanije in Afrike.

Vsebine je na internetu mogoče najti s pomočjo besede #WorldBalletDay na različnih platformah, od youtuba do tiktoka.

Avstralske plesalce si je mogoče po poročanju današnjega Večera ogledati v družbi komentatorja Davida Hallberga, ameriškega baletnika, ki je bil med drugim prvak Bolšoj baleta, lani pa je postal umetniški direktor Avstralskega baleta. "Pred vsako predstavo na odru so ure in ure vaj in svetovni dan baleta je priložnost, da vidite lepoto čisto od blizu," pravi Hallberg. Štiriurni sklop iz Melbourna vključuje tudi vaje za Romeo in Julijo in dve novejši koreografiji.

Kraljevi balet začenja prenos z jutranjim klasom in v štirih urah ponuja še ogled vaj za aktualne produkcije, denimo Slavje z diamanti. Direktor londonskega Royal Balleta Kevin O'Hare je navdušen, ker "ta dan delimo s toliko fantastičnimi družbami po svetu in lahko ljudem ponudimo fascinantne vpoglede v življenje za odrom".

Britanski in avstralski baletniki so za letošnji svetovni dan baleta razglasili 2. november, čeprav je bil vsa leta od leta 2014 oktobra.

Mariborski in ljubljanski balet posebnega dogodka danes nista pripravila.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ob-svetovnem-dnevu-baleta-pogled-v-zakulisje