Krize v režiji Žige Divjaka drevi v dvorani Nove pošte

Avtor: STA

V dvorani Nove pošte bo drevi premiera predstave Krize v režiji Žige Divjaka. Po njegovih besedah predstava opozarja "da ne moremo ubežati od krize kapitalizma, v katerem imamo ljudje podoben odnos do ljudi in narave, kjer vse bolj postaja jasno, da je skupnostno delovanje edina možna alternativna rešitev tega problema".


Foto: Matej Povše

Divjak se bo z avtorskem projektu Krize, ki bo uprizorjen v okviru programa Nova pošta, tega sooblikujeta Slovensko mladinsko gledališče (SMG) in zavod Maska, že tretjič predstavil občinstvu SMG.

Na nedavni novinarski konferenci je povedal, da teme za predstave črpa iz problematik, ki ga zanimajo in zanje verjame, da nosijo širši pomen. V predstavi 6 je problematiziral ksenofobijo, v Vročini okoljsko problematiko, v Krizah pa si bo moč ogledati, kako ljudje zaradi krize kapitalizma postajamo objekti, da peščica bogatih lahko ohranja svojo subjektiviteto. Poudaril je, da so krize poskus razmišljanja, kako živeti na ruševinah kapitalizma, rešitev pa vidi v grajenju skupnosti.

Predstava poteka ob naraciji Blaža Šefa, za katero so motive črpali iz knjig Manj je več Jasona Hickla in Goba na koncu sveta Anne Lowenhaupt Tsing. Igralci v predstavi ne izgovarjajo besed, temveč jih zgolj poslušajo kot ritmično in pomensko podlago, ki "predstavlja situacijo takšno, kot je - precej katastrofično," je na novinarski konferenci povedal Šef.

Igralci so popredmeteni tako, da so jim odvzete besede, ki jih uprizarjajo. Ob vprašanju direktorja gledališča Tiborja Miheliča Syeda, kako igrati nekaj, kar ni subjekt, je režiser pojasnil, da že v osnovi "krize doživljamo kot subjekti, ki kričijo v svoji notranjosti, a zaradi izčrpanosti vse bolj postajamo objekti".

V predstavi igrajo Katarina Stegnar, Draga Potočnjak, Sara Dirnbek, Iztok Drabnik Jug, Klemen Kovačič, Vito Weiss in Gregor Zorc. Dramaturg je Goran Injac, scenograf Igor Vasiljev in kostumografinja Tina Pavlović. Projekt je nastal v koprodukciji SMG, Maske Ljubljana, Bitefa iz Beograda in Zadruge Domino iz Zagreba.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/krize-v-reziji-zige-divjaka-drevi-v-dvorani-nove-poste