V mednarodnem gledališkem projektu o problemu nasilja nad ženskami v času epidemije

Avtor: STA

Zagrebško gledališče mladih, Festival Borštnikovo srečanje in Beograjsko dramsko gledališče so združili moči v projektu Sence pandemije: skriti glasovi, ki naslavlja problem nasilja nad ženskami v času zaprtja zaradi covida-19. Danes so objavili javni razpis za dramska besedila, na podlagi katerih bo ob koncu projekta nastala gledališka predstava.


Foto: Pixabay

Direktorica Zagrebškega gledališča mladih Snježana Abramović Milković, ki je vodilni partner v projektu, je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedala, da je bila osnovna ideja povezovanje gledaliških institucij v regiji. "Skupaj se želimo ukvarjati s problemom nasilja nad ženskami v obdobju zaprtja javnega življenja v času pandemije, predvsem pa ozaveščati družbo, predvsem mlade, o tem problemu, ki je v porastu," je dejala.

"Gledališča imajo namreč pomembno vlogo v družbi in mislimo, da je to prava tema za umetniško obdelavo. V času pandemije in po njej so se v izolaciji sprostile najnižje človeške strasti," je dodala in navedla podatek, da je bilo samo na Hrvaškem v letu 2021 ubitih 14 žensk, letos že 12. "Tega problema družba na žalost ne rešuje," je opozorila.

Dvoletni projekt, ki je sofinanciran v sklopu programa Ustvarjalna Evropa, zajema vrsto aktivnosti, med drugim delavnice z mladimi. "Ti bodo ne le dobili pogled v ustvarjanje gledališke uprizoritve, ampak jih želimo tudi ozavestiti o problemu nasilja nad ženskami in posledično spodbujati strpnost v družbi," je še povedala Snježana Abramović Milković.

Projekt se bo zaključil s skupno gledališko uprizoritvijo v obliki omnibusa z igralci iz Slovenije, Hrvaške in Srbije ter v režiji Selme Spahić in dramaturgiji Ivane Vuković. Premiera bo v Beogradu, nato bo predstava na ogled v Mariboru in Zagrebu, zatem pa načrtujejo gostovanja še po drugih državah.

Na javni razpis, ki je odprt do 18. januarja, vabijo ženske avtorice iz celotne Evrope, da bi tudi tako spodbujali enakost med spoloma. Po besedah umetniškega direktorja Festivala Borštnikovo srečanje Aleša Novaka bodo izbrali tri dramska besedila - eno v slovenščini, eno v hrvaščini in eno v srbščini. "Želimo si čim več kakovostnih besedil, čim več avtoric," je dejal.

Izbor bo opravila strokovna komisija mešane sestave, nato sledi razvijanje dramskega koncepta in odrsko ustvarjanje.

Za projekt je iz programa Ustvarjalna Evropa namenjenih 200.000 evrov, kar znaša nekaj manj kot 70.000 evrov za vsakega partnerja.

Borštnikovo srečanje bo s tem prvič v vlogi koproducenta gledališke uprizoritve in v tej smeri se želi festival razvijati tudi v prihodnje, je povedal Novak. K sodelovanju bodo na svoji strani povabili igralce in igralke ansambla Drame Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor.

"Eden od temeljnih nalog Festivala Borštnikovo srečanje je promocija in uveljavljanje slovenske gledališke ustvarjalnosti v tujini, odpiranje v mednarodni prostor, omogočanje izmenjav in večje pretočnosti ustvarjalcev. Ta projekt je izjemen primer dobre prakse tovrstnih aktivnosti. Zato predvidevamo, da se bo to v prihodnje, če bomo le pri tem uspešni, dogajalo še pogosteje," je povedal Novak.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mednarodnem-gledaliskem-projektu-o-problemu-nasilja-nad-zenskami-v-casu-epidemije