V LGL intermedijska predstava, v kateri lahko gledalci sodelujejo s telefoni

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bodo premierno uprizorili intermedijsko predstavo Da te ni sram po konceptu in scenariju Varje Hrvatin. Uprizoritev se bo začela v preddverju velikega odra LGL in nadaljevala na različnih prizoriščih gledališča, gledalci pa bodo v njej lahko tudi sodelovali s pametnim telefonom, ki omogoča prenos podatkov.


Ilustracija: Sara Kurnik

"Da te ni sram je uprizoritev neskončnega scrollanja in generiranja vsebin, avatarjev, emojijev, trapa, stand-upa, videospotov in storyjev, ki na prelomu virtualnega, pravljičnega in sedanjega išče prostor brez sramu," so zapisali v LGL.

Predstava skozi eksperimentiranje s formati in jezikom družbenih omrežij naslavlja ukoreninjene občutke sramu ter vseprisotnega medsebojnega sramotenja in brezsramnosti. Skozi avtorski material mlade ustvarjalne ekipe raziskuje, kako se sram rodi, reproducira in ali ga je sploh mogoče preseči.

Prek vprašanj o odnosu do telesa, samopodobe, negotovosti, tesnobe ter do spolne, družbene in narodne identitete želijo ustvarjalci uprizoritve razpreti vzporedno resničnost, materialno in tudi virtualno, prepleteno z različnimi simboli in pojmovanji sramu, v kateri se lahko vzpostavijo drugačna pravila, drugačni ideali ter predvsem drugačen sram.

Ustvarjalna ekipa v njej raziskuje in preizprašuje dom, šolo, družabno življenje in danes tem elementom življenja že popolnoma enakovredna družbena omrežja ter si na podlagi razplastenja le teh zastavlja vprašanje, ali sploh obstaja prostor brez sramu, so še zapisali v LGL.

Uprizoritev je namenjena mladim od 15. leta dalje. Gledalci jo bodo lahko zgolj spremljali ali pa v njej tudi aktivno in anonimno sodelovali. V njej kot gosti nastopajo Nejc Jezernik, Daniel Petković in Mia Skrbinac, ki so tudi soavtorji predstave, poleg Lee Culetto, Varje Hrvatin, Farah Sare Kurnik, Vida Merlaka in Jurija Smrkeja. Grafiko, video in scenografijo je oblikovala Farah Sara Kurnik, kostumografka je bila Lea Culetto.

Predstava je nastala v sklopu gledališkega laboratorija LGL. Na začetku procesa je bila večmesečna delavnica z najstniki, ki je potekala v sodelovanju z dunajskim mladinskim gledališčem Dschungel Wien.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-intermedijska-predstava-v-kateri-lahko-gledalci-sodelujejo-s-telefoni