Osemdeseti rojstni dan obeležuje igralka Miranda Caharija

Avtor: STA

V italijanskem Križu se je na današnji dan leta 1942 rodila slovenska gledališka in filmska igralka Miranda Caharija. Za več kot 160 nastopov v različnih žanrskih uprizoritvah v več kot 40 letni igralski karieri, je leta 2017 za življenjsko delo prejela nagrado tantadruj. Filmski opus Mirande Caharija je v publikaciji popisala Jasmina Šepetavc.


Miranda Caharija / Foto: Marko Modic, arhiv SLOGI

Miranda Caharija se je v slovensko filmsko zgodovino zapisala z glavno vlogo v filmu Eva, ki ga je režiral Franci Slak. Kot je povedala ob tradicionalni Divaški prireditvi Poklon 2019 so bili zaradi filma, ki govori o krizi ženske srednjih let, povabljeni celo na filmski festival v San Francisco, kjer so ga organizatorji prepoznali kot dober jugoslovanski film tistega časa.

Svojo igralsko kariero je začela v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, kjer je na interni šoli zaključila interno in baletno šolo. Ko je z 18. leti postala stalna članica tržaškega gledališča, si je že v prvi sezoni ustvarila ime z naslovno vlogo v Goljevi Sneguljčici. V gledališču, kjer je bila redno zaposlena do upokojitve leta 1992, je igrala vse do leta 2005.

Več kot tretjino vlog svojega bogatega gledališkega opusa, ki ga je v monografski publikaciji Poklon Mirandi Caharija obeležila Jasmina Šepetavc, je oblikovala v uprizoritvah slovenske klasične in sodobne dramatike. Poleg tega, da je med leti 1986 in 1992 preigrala celoten opus Ivana Cankarja, je pomemben tudi njen prispevek v krstnih uprizoritvah slovenskih novitet. V njih se je predstavila na odrih tržaškega gledališča, italijanskih gledališč na Reki in v Trstu, italijanskega eksperimentalnega gledališča in mnogih drugih.

V drugem desetletju dela v gledališču se je dokazala kot interpretinja karakternih vlog, med drugimi z vlogo Serefine Della Rossa v Williamsovi Tetovirani roži v režiji Maria Uršiča. Ob 40- letnici umetniškega dela je odigrala naslovno vlogo v drami Deja Husu, ki jo je ob njenem igralskem jubileju in v letu, ko je prejela Borštnikov prstan, prav zanjo napisal in tudi režiral Mario Uršič.

Na televizijskih zaslonih se je prvič pojavila v filmu Po isti poti se ne vračaj iz leta 1965 v režiji Jožeta Babiča. Poleg vloge v filmu Eva in Lenke v filmu Po isti poti se ne vračaj je odigrala še Korlovo Ženo v filmu Vdovstvo Karoline Žašler režiserja Matjaža Klopčiča.

Z igralcem Livijem Bogatcem je vrsto let nastopala v radijski oddaji Za smeh in dobro voljo na Radiu Trst A, z igralskim kolegom in režiserjem Uršičem pa v predstavah, ki so jih poleti igrali na odprtem v Križu pri Trstu.

Poleg tantadruja in Borštnikovega prstana je leta 1975 na Borštnikovem srečanju prejela nagrado za mlado igralko, leta 1978 nagrado občinstva ter leto prej nagrado Sklada Staneta Severja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/osemdeseti-rojstni-dan-obelezuje-igralka-miranda-caharija