Na Velikem odru MGL premiera uprizoritve Bog masakra

Avtor: STA

Na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bo drevi premiera uprizoritve Bog masakra. Režijo igre Yasmina Reza je prevzel Diego de Brea. Tako kot v mnogih drugih igrah tudi v tej brutalni komediji francoska dramatičarka neusmiljeno razgalja sodobno meščansko elito ter z ironijo in sarkazmom opozarja na dvoličnost človeške narave.


Foto: Peter Giodani

Dva enajstletnika sta se stepla na otroškem igrišču. Ker je eden od njiju zaradi udarca s palico izgubil dva zoba, se njuni starši dogovorijo za srečanje, da bi se pogovorili o nesrečnem incidentu. Obisk Annette in Alaina v imenitnem pariškem meščanskem stanovanju Veronique in Michela se začne z vljudnostnim kramljanjem, vendar se v pološčeni povrhnjici meščanske kultiviranosti zelo hitro pojavijo razpoke. Odnosi postajajo zmeraj bolj napeti, dogajanje se zaostri in sprevrže v medsebojno obtoževanje in vsesplošno obračunavanje vse večjih razsežnosti, so vsebino igre povzeli v MGL.

De Brea, ki je tudi dramaturg, scenograf in avtor glasbene opreme, je na novinarski konferenci pred premiero povedal, da Yasmine Reza poskrbi, da se pri srečanju ljudi, ki se med seboj ne poznajo, pritisne tam, kjer smo najobčutljivejši, neiskreni in kjer so stvari zamolčane. Temu je po njegovih besedah tako, ker sistem, v katerem živimo, podpira tezo, da je največja vrednota varnost. Vendar pa varnost onemogoča ustvarjalnost in svobodo.

V predstavi igrajo Jana Zupančič, Iva Krajnc Bagola, Uroš Smolej in Sebastian Cavazza.

Yasmina Reza, avtorica številnih odrskih uspešnic, je igro Bog masakra napisala leta 2006 in zanjo prejela številne nagrade. Z Romanom Polanskim sta igro predelala v filmski scenarij, po katerem je bil leta 2011 posnet film Masaker (Carnage), v katerem so zaigrali Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz in John C. Reilly.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-velikem-odru-mgl-premiera-uprizoritve-bog-masakra