Predstava Večni otrok Gledališča Celje na gledališkem festivalu United Solo v New Yorku

Avtor: SiGledal

Gre za enega najbolj znanih festivalov monodrame na svetu, ki letos praznuje trinajsto obletnico in je največji tovrstni festival na svetu. Odvija se v osrčju newyorškega gledališkega okoliša, na 42. ulici, in je gostil že več kot 1000 predstav z vsega sveta.


Foto: Uroš Hočevar

Monodramo Večni otrok priznane izraelske pisateljice in dramatičarke Nave Semel ter v režiji izraelskega režiserja Yonatana Esterkina so premierno uprizorili 13. septembra 2019. Govori o ženski, ki rodi otroka z Downovim sindromom. Njen zakon je srečen, njena prvorojenka je zdrava, z rojstvom sina pa se družinsko življenje obrne na glavo. V predstavi Maya pripoveduje zgodbo na predvečer dneva, ko mora njen sin Yotam prvič v šolo. Sooča se z lastnimi strahovi in mislijo, kako bi lahko otroka obvarovala neprijetnih situacij, s katerimi se bo soočal na poti v odraslost. Monodrama govori o sprejemanju drugačnosti, odnosu okolice in nas samih do oseb z motnjami v duševnem in telesnem razvoju.

Igralka Manca Ogorevc je vlogo oblikovala tako v slovenskem kot angleškem jeziku, kar je za igralca gotovo svojevrsten izziv, hkrati pa ponuja možnost, da s predstavo nagovarjajo tudi tujejezično občinstvo.

Predstava je gostovala v številnih krajih po Sloveniji in tujini. Najbolj odmevno je zagotovo gostovanje na 26. mednarodnem božičnem gledališkem festivalu v Sankt Peterburgu, kjer je Manca Ogorevc za vlogo Maye, ob stoječih ovacijah, prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo. V letu 2021 so se virtualno udeležili tretjega mednarodnega gledališkega festivala malih odrov On. Ona. Oni. v Jekaterinburgu v Rusiji. Manca Ogorevc je s predstavo Večni otrok marca 2022 virtualno sodelovala tudi na 29. festivalu Los Angeles Women’s Theatre.

Predstava Večni otrok se bo (v živo) za nagrade na festivalu United Solo potegovala v soboto, 12. novembra 2022, ob 14. uri po lokalnem ameriškem času.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-vecni-otrok-gledalisca-celje-na-gledaliskem-festivalu-united-solo-v-new-yorku