Emanatov dvojček v PTL

Avtor: Emanat

Med 9. in 12. septembrom se bo zgodil Emanatov dvojček v Plesnem Teatru Ljubljana. Od četrtka do nedelje bosta vsak večer ob 21.00 na ogled plesna predstava Sugar Rush avtoric Nine Fajdiga, Jasmine Križaj in Tine Valentan in solistični performans Sad Sam /Almost6/ hrvaškega umetnika Matije Ferlina.


Sugar Rush / foto Karla Hari

Nina Fajdiga, Jasmina Križaj in Tina Valentan: SUGAR RUSH

Projekt Sugar Rush poskuša skozi medij plesa in glasbe priklicati neznosno sladkost bivanja v skupnosti – spomin na paradiž, ki ni nikoli zares obstajal, a je vseeno za zmeraj izgubljen. Čeprav se predstava v svoji izhodiščni nameri sklicuje na zbir nenatančnih in osebnih reminiscenc na Jugoslavijo, na državo, ki je bila v zadnjem desetletju prejšnjega stoletja nasilno izbrisana z evropskega zemljevida, pa predstava ne poskuša podati političnega oziroma kritičnega pogleda na to temo. Plesalke/ustvarjalke se raje z nostalgijo vračajo v čas njihovega otroštva z namenom, da bi ga očistile in ga pretopile v neposreden občutek neracionalne radosti, ki se bo neposredno dotaknila gledalcev ne glede na njihovo osebno oziroma nacionalno zgodovino.

Koreografija: Nina Fajdiga, Jasmina Križaj in Tina Valentan
Glasba: Jernej Jurc in Tian Rotteveel
Izvedba: Nina Fajdiga, Jasmina Križaj, Jernej Jurc in Tian Rotteveel
Dramaturgija: Igor Dobričić
Svetovalec: David Zambrano
Oblikovanje svetlobe: Ellen Knops/Petyr Veenstra
Kostumografija: Urška Recer
Grafični design: 3.14 grafix
Izvršna produkcija: Peta Hazabent
Produkcija: Zavod EMANAT v sodelovanju z ekipo Sugar Rush (2009)
Koordinacija projekta: Sabina Potočki
Partnerji: La Caldera Barcelona, Melkweg Theater Amsterdam, Plesna izba Maribor, Festival Mesto žensk in Veleposlaništvo kraljevine Nizozemske
Finančna podpora: ECF. Evropska kulturna fundacije, Ministrstvo za kulturo


--------------------------------------------------------------------------------


Matija Ferlin: SAD SAM /ALMOST 6/

V solu SAD SAM ALMOST 6 želi Matija Ferlin raziskati otroški um, ki ga ne pogojuje nič, niti lastni obstoj. V procesu odraščanja zavest trči ob družbene norme in omejitve, ki jih občuti kot zatiranje in teror. Vsi fiktivni liki iz otroštva postanejo sovražniki. Dejstvo, da moramo odrasti pa vodi v nepopolnost, ki dela naša življenja in načine preživetja svojske in posebne. prinaša pred gledalca nežno in poetično scensko delo.

Ferlinov solo SAD SAM /ALMOST 6/ je nadaljevanje ciklusa predstav SaD SaM. Prva predstava SaD SaM /Now I am)/ je doživela premiero januarja 2004 v Amsterdamu, slovenskemu občinstvu pa se je Ferlin predstavil tudi leta 2007 z nadaljevanjem predstave SaD SaM /revised/ na festivalih Mladi levi v Ljubljani in Performa v Mariboru.

Sad Sam /Almost6/ foto Nada Žgank

Avtor in izvajalec: Matija Ferlin
Dramaturgija: Katja Praznik
Scenografija: Artikl, Silvio Živković
Kostumi: Artikl
Oblikovanje svetlobe: Urška Vohar
Sodelavci: Alexandar Nussbaumer, Mauricio Ferlin, Maja Celija in Maja Delak
Koordinacija projekta: Sabina Potočki
Produkcija: Zavod Emanat, Ljubljana & Ferlin d.o.o. Pula, HR  (2009)
Koprodukcija: Chez Buswick, New York & Zavod Bunker, Ljubljana
Finančna podpora: Istrska županija, s pomočjo: Tanzquartier Wien & KulturKontakt Austria (artist-in-residence programme) in Ministrstvo za kulturo RS

Matija Ferlin je plesalec in koreograf, ki je študij koreografije in plesa zaključil na SNDO v Amsterdamu. Poleg sodelovanja s številnimi avtorji (Maja Delak, Ivica Buljan, Ame Henderson, Sasha Waltz, Keren Levi, Martin Bulter, David  Zambrano, Mauricio Ferlin) ustvarja tudi lastne predstave, kratke filme in razstave, s katerimi gostuje po Evropi in Severni Ameriki. Od leta 2007 živi in dela v Puli na Hrvaškem.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/emanatov-dvoj%C4%8Dek-v-ptl