MGL s predstavo Junakinje Aleksandra Popovskega na festivalu Ruta v Skopju

Avtor: STA

Dramsko gledališče v Skopju te dni gosti "potujoči" gledališki festival Ruta Grupa Triglav, na katerem sodelujejo gledališča iz regije. Nocoj bo na njem s predstavo Junakinje v režiji Aleksandra Popovskega nastopilo Mestno gledališče ljubljansko (MGL).


Foto: Peter Giodani

Besedilo Junakinj so po Heroidah rimskega pesnika Publija Ovidija Nasa napisale sodobne britanske dramatičarke. Njihovi monologi sestavljajo novo dramsko besedilo, ki Ovidijeve motive prevaja in prireja za sodobnega gledalca. Zgodbe junakinj so intimne bitke, kontroverzne ljubezni, polne afekta in brez izjeme ovekovečene v legendah - v mitih, so o predstavi, ki so jo premierno izvedli ob koncu lanske sezone, zapisali v MGL.

V njej igrajo Viktorija Bencik Emeršič, Ajda Smrekar, Judita Zidar, Tanja Ribič, Diana Kolenc, Mirjam Korbar, Tjaša Železnik in Jernej Gašperin ter kot gostji Julita Kropec in Veronika Železnik.

Regionalni gledališki festival Ruta je nastal iz sodelovanja šestih gledališč z območja nekdanje Jugoslavije, poleg MGL in Dramskega gledališča Skopje še Beograjskega dramskega gledališča, Komornega gledališča 55 iz Sarajeva, Mestnega gledališča Podgorica iz Črne gore in Gledališča Ulysses iz Zagreba.

MGL bo svoj drugi festival Ruta s predstavami iz omenjenih gledališč gostil med 30. januarjem in 4. februarjem 2023, so sporočili iz MGL.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mgl-s-predstavo-junakinje-aleksandra-popovskega-na-festivalu-ruta-v-skopju