V Gleju premiera radijske igre na temo odnosa med psihopatom in žrtvijo

Avtor: STA

V gledališču Glej bodo drevi v živo izvedli novo radijsko igro Lotosov cvet, ki jo bo obenem prenašal program Ars. Protagonista igre avtorja Iztoka Jereba v režiji Brine Rafaele Klampfer sta žrtev in njen rabelj, mlado dekle in njen ugrabitelj. Radijska igra je "pretresljiva, subtilna in natančna študija psihopatologije", so zapisali v Gleju.


Foto: Claudi Sovre Mikelj

Besedilo se začne s situacijo, v kateri dekle že sluti, da prijaznost odraslega moškega v hiši, polni nagačenih živali, v sebi skriva temnejšo plat. V dialogu med njima se stopnjuje njena stiska, podkrepljena s spoznavanjem njegove intence in z vse močnejšim občutkom ujetosti.

"Na vse bolj grozeč način igra senzibilno problematizira stik med ranljivo in nerazumljeno najstnico in med globoko poškodovanim odraslim moškim s silno potrebo po v otroštvu izgubljeni bližini. Nadomestiti jo hoče s prisilnim, posesivnim omejevanjem življenjskega prostora drugemu ranljivemu človeku. Gradacija napetosti kulminira v tragičnem koncu," so vsebino radijske igre, v kateri nastopata Živa Selan in Primož Vrhovec, povzeli v Gleju.

O izvedbi radijske igre v živo je režiserka povedala, da bodo pred občinstvom delno nastajali zvoki, zvoki s folijo, kot v filmu, delno bodo kompleksnejše melodije posnete vnaprej. Zanimiva bo podrobna oziroma mikroskopska režija pogledov, premikov rok, odnosa – najprej po mikrofonu in nato z instrumentom oziroma vnaprej posnetim zvokom. "Kako lahko dlan v beli rokavici prime violončelo, da v nas prebudi srh, da vsi dobimo asociacijo, da Dekle veže z vrvjo? Kako se lahko potem Dekle izživlja nad instrumentom, da začutimo grožnjo, ki jo Moški občuti ob misli, da bi lahko zažgala kože," je ponazorila Brina Rafaela Klampfer.

Po nocojšnji izvedbi radijske igre v Gleju bo dramaturginja Vilma Štritof vodila pogovor z režiserko in avtorjem, pridružil pa se jima bo tudi Miran Možina, psihiater in psihoterapevt, dekan fakultete za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani.

Radijska igra je nastala v koprodukciji Radia Slovenija – programa Ars, uredništva igranega programa, gledališča ŠKUC in zavoda Kolaž. Tonski mojster je bil Matjaž Miklič, oblikovalka zvoka in glasbe Mateja Starič, glasbeniki – čelisti Klemen Hvala, Martin Sikur in Jošt Kosmač. Maske je oblikoval režiser, likovni umetnik in lutkar Silvan Omerzu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gleju-premiera-radijske-igre-na-temo-odnosa-med-psihopatom-in-zrtvijo