Švedsko gledališče na odrske deske postavilo primer Spieglovega lažnivega novinarja

Avtor: STA

Na Švedskem na gledališke odre prihaja afera z izmišljenimi zgodbami nekdanjega novinarja nemškega Spiegla Claasa Relotiusa. V Mestnem gledališču znanega švedskega univerzitetnega mesta Uppsala bo na sporedu od začetka decembra predstava o "morda največji novinarski prevari vseh časov", kot so zapisali v gledališču.


Foto: Pixabay

Režiser predstave Viktor Tjerneld se je poglobljeno ukvarjal s primerom Relotius - ta je temeljito spremenil nemško novinarstvo. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je povedal, da gre pri Spieglovem novinarju za "lažnivega človeka". Predstava z naslovom Spegelmannen (Človek v ogledalu) bo premierno uprizorjena 3. decembra.

"Zgodba Claasa Relotiusa je neverjetno vznemirljiva, še posebej zato, ker je novinarstvo našega časa postalo nekakšno bojno polje," je še povedal režiser. V panogi, kjer ni dovoljeno odstopati od resnice, nenehno poteka bitka za narativ, je dodal.

Nemška revija Spiegel je javnost sama seznanila z afero konec leta 2018. Po navedbah revije je bilo od leta 2011 v reviji in na spletni različici Spiegel Online objavljenih približno 60 besedil, ki jih je Relotius napisal ali pri katerih je sodeloval. V njih si je protagoniste in prizore delno izmislil.

V Nemčiji je afera našla mesto tudi v medijski satiri Tisoč vrstic Michaela Bullyja Herbiga, ki je na ogled v nemških kinematografih od konca septembra. Film je navdihnila knjiga Juana Morena, ki je Relotiusa ujel med raziskovanjem skupne zgodbe in nato napisal knjigo z naslovom Tisoč vrstic laži - Relotiusov sistem in nemško novinarstvo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/svedsko-gledalisce-na-odrske-deske-postavilo-primer-spieglovega-laznivega-novinarja