Mednarodna nagrada za predstavo Striček Vanja v režiji Tomija Janežiča na uglednem gledališkem festivalu SIRENOS v Litvi

Avtor: SiGledal

Predstava Striček Vanja A.P. Čehova, ki jo je slovenski režiser Tomi Janežič v sodelovanju s scenografom Brankom Hojnikom, kostumografko Marino Sremac ter asistentko režije in ko-dramaturginjo Nino Rajić Kranjac režiral v Malem državnem gledališču v Vilni, je bila s strani več kritikov razglašena za predstavo lanskega leta ter za vpliven dogodek v litovskem gledališču.


Predstava je prejela kar štiri Zlate križe, najpomembnejše litovske gledališke nagrade, med 120 predstavami je bila edina nominirana za kar sedem priznanj.

Vsem priznanjem se je pred parimi dnevi pridružilo še eno: nagrada uglednega gledališkega festivala SIRENOS umetniški ekipi za odrsko mojstrstvo. Petčlansko mednarodno žirijo, ki je podeljevala nagrade, so sestavljali Mojca Jug, Luisa Hedo, Pierre Thys, Didier Juillard ter Iliana Dimadi.

Janežič, lanskoletni nagrajenec Prešernovega sklada, je vrsto let ustvarjal predvsem v tujini, kjer je s svojo ekipo sodelavcev prejel že številne mednarodne nagrade in najvišja nacionalna priznanja. Pred nekaj sezonami se je z nagrajenima predstavama še ni naslova (Slovensko mladinsko gledališče) in Sedem vprašanj o sreči (Lutkovno gledališče Ljubljana) vrnil tudi v slovensko gledališče.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mednarodna-nagrada-za-predstavo-stricek-vanja-v-reziji-tomija-janezica-na-uglednem-gledaliskem-festivalu-sirenos-v-litvi