Na Mali sceni MGL premiera Strniševih Žab v režiji Jana Krmelja

Avtor: STA

Na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bo drevi premiera uprizoritve Žabe. Režijo poetične drame Gregorja Strniše podpisuje Jan Krmelj. Igro je Strniša napisal po vzoru srednjeveške moralitete in podnaslovil Prilika o ubogem in bogatem Lazarju. V njej se človek, podobno kot Goethejev Faust, pogaja s hudičem in mu prodaja svojo dušo.


Foto: Peter Giodani

Na prvi dan pomladi pride revni Lazar v krčmo na robu barja, v kateri ga z žabjimi kraki, ki jih v kuhinji cvre Babica, pogosti Točaj. Lazar mu pove, kako pogosto sanja o tem, da je bogat, Točaj pa mu prišepne, da mu lahko željo uresniči, saj je v resnici nihče drug kot hudič.

Lazar podleže skušnjavi in s Točajem sklene faustovsko kupčijo. Vse skupaj se zatem še enkrat obrne, kajti bogataševo življenje se izkaže za še bolj neznosno od reveževega. Tako kot je ubožni Lazar prodal dušo za razkošje in denar, jo je bogati Lazarus pripravljen prodati za revščino in anonimnost, so vsebino predstave povzeli v gledališču.

Režiser je pred premiero povedal, da so pri postavljanju igre na oder skušali biti obenem zvesti besedilu, saj so Žabe "fenomenalen, unikaten tekst", ki pa, kot je dejal, "sugerira žanr, ki je lahko vsakič nov".

V vlogi Točaja je na odru Lotos Vincenc Šparovec. V predstavi igrata še Mirjam Korbar kot Babica in Evica in Matevž Sluga z Akademije za gledališče, radio, film in televizijo kot Lazar in Lazarus.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-mali-sceni-mgl-premiera-strnisevih-zab-v-reziji-jana-krmelja