Janez Janša pridržan na Reški policiji

Avtor: Maska

V petek, 3.9.2010 sta bila na reški policijski postaji na 4 urnem informativnem pogovoru pridržana Janez Janša, režiser in direktor Maske in Davor Mišković, predsednik organizacije Drugo more.


foto Arhiv Maska Ljubljana

Pogovor na policiji je bil posledica kazenske ovadbe Kreša Mustaća (poleg avtorja projekta Življenje [v nastajanju] so ovadeni še organizator festivala ZOOM ter Muzej moderne in sodobne umetnosti) v kateri trdi, da so »storili kaznivo dejanje žalitve ugleda Republike Hrvaške tako, da so z rezanjem zastave na javnem kraju izpostavili posmehu in omalovaževanju uradno zastavo Republike Hrvaške«. Policija je iz Muzeja moderne in sodobne umetnosti odnesla ostanke razrezane hrvaške zastave, ploščo z natisnjenim navodilom »Sram vas je lastnega naroda. Vzemite škarje in razrežite zastavo. Odrezane koščke pustite na tleh.« in pištolo – gledališki rekvizit. Kljub temu, da so Janeza Janšo v petek pridržali na policiji, je zvečer nastopil v predstavi Slovensko Narodno Gledališče.

Umetniški projekt Življenje [v nastajanju] je bil otvoritveni dogodek festivala ZOOM v Muzeju moderne in sodobne umetnosti na Reki v ponedeljek, 31.8.2010. Poudariti velja, da umetniški projekt sestavlja več kot 50 razstavljenih navodil, ki zajemajo širok razpon življenjskih situacij. Od pisanja prvega ljubezenskega pisma, poslušanja glasbe, barvanja Guernice, druženja z ostalimi obiskovalci, brisanja imen bivših ljubimcev, spomina na umrle... Vsako navodilo je ilustrirano s fotografijo že odigrane akcije in je na projekt možno gledat kot dokumentarno razstavo že odigranih akcij. Obiskovalci si umetniški projekt lahko zgolj ogledajo, lahko pa z izvajanjem katere izmed akcij, razstavo spremenijo v predstavo. Tako so obiskovalci hkrati gledalci in akterji.

Umetniški projekt Življenje [v nastajanju], premiera je bila 22.8.2008 na berlinskem festivalu Tanz im August, ki je tudi eden izmed koproducentov projekta, je bil do sedaj uprizorjen in razstavljen večkrat v Ljubljani, lani na festivalu Borštnikovo srečanje v Mariboru, v centru za sodobno scensko umetnost Tanzquartier na Dunaju in v Centro municipal de arte Helio Oiticica, v Rio de Janeiru. Navodila razstavljena v Življenju [v nastajanju] so bila objavljena v slovenščini v reviji Apokalipsa, št. 133, september 2009, str. 137-146, v portugalščini v katalogu razstave v Rio de Janeiru, ter v angleščini v knjižici Life [in Progress].

Prijava in pridržanje na reški policiji sta v hrvaških mediji in javnosti naleteli na številne odzive. Tako s strani predstavnikov hrvaške politike, kot tudi umetnikov. Janez Janša je na tiskovni konferenci v soboto, 4.9.2010 poudaril, da s tem umetniškim projektom ni hotel nikogar razžaliti, ovadbo in policijsko preiskavo razume kot grob poseg policije v svobodo umetniškega izražanja. Umetnost, tudi projekt Življenje [v nastajanju] razume kot polje, ki odpira vprašanja in  spodbuja dialog, policijska preiskava pa to zapira. Poseg policije kriminalizira umetniško delo, njega, organizatorja festivala Drugo more in vse obiskovalce Življenja [v nastajanju].

V okviru festivala Zoom, ki je gostil 6 domačih in mednarodnih umetniških skupin, je potekala konferenca Performances Studies International z več kot 30 mednarodnimi teatrologi, ki so skupaj z lokalnimi umetniškimi organizacijami podprli Janšo.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/janez-jan%C5%A1a-pridr%C5%BEan-na-re%C5%A1ki-policiji