Bienalne Lutke tudi tokrat z aktualno produkcijo iz več držav

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) v sodelovanju s partnerji gosti 16. mednarodni bienalni festival sodobne lutkovne umetnosti Lutke. Od danes do 27. septembra se bo na odrih treh ustanov zvrstilo 18 uprizoritev slovenskih ustvarjalcev ter gostov iz Kanade, Španije, Belgije, Francije, Litve, Izraela, Avstrije in Italije.


Foto: Pixabay

Umetniški program festivala je zasnovala Ajda Rooss. Kot so sporočili iz LGL, so predstave 16. festivala na stičišču intermedialnosti in sodobne vizualne umetnosti, ki navdihuje forme vizualnega in snovnega gledališča, gledališča objekta in senc.

"Še posebej močno kažejo na simbiozo sodobnega lutkarstva z abstraktnim eksperimentiranjem znotraj upodabljajočih likovnih govoric (slikarstvo, kiparstvo, fotografija, figuralna umetnost...), ki v svežem zavezništvu z digitalno tehnologijo ustvarja tudi nove uprizoritvene razsežnosti," so zapisali v LGL.

Na festivalu bodo gostili predstavo belgijske plesno-gledališke skupine Mossoux-Bonte Veliki kozel, ki na oder prinaša doživetje temačnih impresij Črne slike slikarja Francisca de Goye. Francoski slikar in kipar Olivier de Sagazan bo predstavil Preobrazbo, v kateri sam postane živa skulptura. Španski avtor Xavier Bobes bo izvedel Korpus, intimno srečanje med kipom, animatorjem in glasbenikom znotraj prostora, v katerem se razpira razmislek o odnosu med človeškim, živalskim in rastlinskim telesom.

Vilensko gledališče Lele iz Litve bo na Lutkah sodelovalo s predstavo Slika Doriana Grayja, v kateri znani roman Oscarja Wildea uprizori s statičnimi impresijami miniaturnih replik slavnih skulptur, kot je Michelangelov David. Izraelska ustvarjalka Michal Svironi bo oder spremenila v "nepopisan list" s predstavo Carte Blanche, španska vizualna umetnica Andrea Diaz Reboredo pa v svojem uprizoritvenem prvencu M.A.R skozi osebno pripoved o zgodovini družinske hiše razmišlja o arhitekturi, prostorih in njihovem pomenu.

Na programu je tudi vizualno-zvočna pesem za marionete francoskega ustvarjalca Renauda Herbina Nekaj se sprosti, v kateri si gledalec sam izbira perspektivo gledanja. Kanadska skupina La Fille du Laitier bo prikazala Macbeth Muet, ki so jo označili za "komično brutalno dekonstrukcijo znane Shakespearjeve tragedije, ki spregovori skozi jezik nemih filmov". Špansko ustvarjalnost bo zastopala še multimedijska predstava The Mountain, v kateri se skupina Agrupacion Senor Serrano sprašuje o resnici.

V režiji Matije Solceta bo mogoče videti kabareta Temnica v izvedbi LGL ter Exit v izvedbi čeških skupin Fekete Seretlek in Studio Damuza. Oba se naslanjata na Andersenov sanjski svet. Domači Teater Matita pa bo izvedel kabaret Mesarica, ki ga je po motivih pripovedke Martin Krpan z Vrha Frana Levstika prav tako režiral Solce.

V programu za najmlajše je šest predstav. Festivalske predstave bodo uprizarjali še v Cankarjevem domu in Centru urbane kulture Kino Šiška.

V spremljevalnem delu bo med drugim na sporedu okrogla miza, ki bo obeležila izdajo 61. številke revije Lutka z naslovom Lutkarstvo na robu.

V okviru projekta Ustvarjalne Evrope Kritiška platforma sodobnega lutkarstva EU, ki ga vodi LGL v sodelovanju s partnerji iz Združenega kraljestva, Hrvaške in Litve, festival gosti tudi kritiško rezidenco, na kateri bodo mladi iz vseh štirih držav pod mentorstvom priznanih kritikov in teatrologov pisali refleksije ter kritiške zapise o naboru festivalskih uprizoritev. Izbor bo nato objavljen v časniku Delo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/bienalne-lutke-tudi-tokrat-z-aktualno-produkcijo-iz-vec-drzav